Помер Горбачов: що про нього відомо, фото

У вівторок, 30 серпня стало відомо про те, що обірвалося життя першого та єдиного президента СРСР Михайла Горбачова. Він помер на 92-му році життя  у московській Центральній клінічній лікарні. Причиною смерті стала важка та тривала хвороба. Вже відомо, що політика поховають на Новодівичому цвинтарі в Москві, в родовому похованні поряд з дружиною Раїсою.

Біографія 

Михайло Сергійович Горбачов народився 2 березня 1931 року у селянській сім’ї у Ставропольському краї. Його родині не вдалося уникнути сталінських репресій. Так, його діда по материнській лінії було заарештовано за троцькізм в 1937 році. Хоч звинувачення виявилися безглуздими і його відпустили. У Горбачова вже тоді змінилися погляди про радянську систему. 

Ще в молодості він почав замислюватися над тим, що радянська система потребує докорінних реформ. 

Вищу освіту Горбачов отримував у МДУ імені Ломоносова, де навчався на юридичному відділенні. Закінчивши університет, почав працювати в прокуратурі Ставрополя. 

У 1952 році вступив в КПРС. До 1955 року дослужився до посади першого секретаря Ставропольського крайкому, а в 1966 році став першим секретарем міськкому партії.

Михаил Горбачев / EPA / UPG

Михаил Горбачев / EPA / UPG

Посаду секретаря ЦК КПРС Горбачов обійняв у 1978 році. А вже з 1980 року став членом Політбюро.

У 1995 році він став Генеральним секретарем ЦК КПРС, а в 1990 році Горбачова обрали президентом СРСР, таким чином він одночасно обіймав дві найвищі посади: президента та Генерального секретаря. Діяльність Горбачова на посаді президента супроводжувалася численними економічними, політичними реформами.

Під час перевороту в 1991 році, Горбачова усунули від влади, проте пізніше він повернувся і знову обійняв свою посаду до розпаду Союзу в грудні.

З 2000 року Горбачов очолив РОСДП, а з наступного року – СДПР (був лідером партії до 2004). 

Михаил Горбачев / EPA / UPG

Михаил Горбачев / EPA / UPG

Позиція Горбачова щодо війни в Україні

Відомо, що в 2014 році Михайло Сергійович виправдовував окупацію Криму Росією та підтримував у цьому Путіна.

Він говорив, що нинішній глава Кремля “заслужено має підтримку народу” і “краще за всіх зараз захищає інтереси Росії”.

У 2016 році Горбачову заборонили в’їзд в Україну на 5 років. Того ж року він заявив, що вважає за можливе “добровільне” створення нової Союзної держави на місці СРСР у тих же межах і в тому ж складі.

У липні 2022 року, журналіст Олексій Венедіктов, який був близьким другом Горбачова, заявив в інтерв’ю для Forbes, що той жахався, побачивши, як російський диктатор Володимир Путін зруйнував справу його життя. 

«Я можу вам сказати, що він розчарований, звичайно, він розуміє [що відбувається]. Це була справа його життя. Свободи – це справа Горбачова», – розказав Венедіктов.

26 лютого 2022 року, після початку повномасштабної війни, у Горбачов-Фонді зробили заяву: «У зв’язку з військовою операцією Росії в Україні, що розпочалася 24 лютого, ми заявляємо про необхідність якнайшвидшого припинення військових дій та негайного початку мирних переговорів. У світі немає і не може бути нічого ціннішого, ніж людські життя».

Від свого імені Горбачов ситуацію не коментував.

Цікаві факти 

Михаил Горбачев / EPA / UPG

Михаил Горбачев / EPA / UPG

  • У 1990 році отримав Нобелівську премію за проведення мирного процесу в міжнародному співтоваристві.
  • Горбачов завжди слідкував за новинами і читав по 12 газет і журналів в день. У його списку: «Коммерсант», «Російська газета», журнал The New Times та інші.
  • При Михайлі Горбачові Радянський Союз вперше визнав свою відповідальність за Катинський розстріл, де було вбито понад 21 000 польських громадян.
  • Після розпаду СРСР Горбачов займався літературною творчістю. Він написав і випустив 6 книг.