Байден зробив заяву щодо смерті Михайла Горбачова

Президент США Джо Байден висловив співчуття рідним щодо смерті Михайла Горбачова і розповів, якою він був людино.

Вчора, 30 серпня, помер останній і єдиний президент СРСР Михайло Горбачов. Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відреагував на сумну звістку. Він висловив глибоке співчуття його сім’ї та друзям, а також усім тим, хто користувався його вірою у кращий світ. Про це повідомила пресслужба Білого дому

За словами Байдена, Михайло Горбачов був людиною дивовижної далекоглядності.

Читайте також: Генштаб назвав втрати ворога за добу

Президент США розповів, що коли Горбачов прийшов до влади, холодна війна тривала вже 40 років, а комунізм — ще довше. Він виділив його як людину, яка мала мужність визнати, що необхідно щось змінювати. 

“Будучи керівником СРСР, він працював із президентом Рейганом над скороченням ядерних арсеналів наших двох країн, до полегшення людей у ​​всьому світі, які молилися про припинення гонки ядерних озброєнь. Після десятиліть жорстоких політичних репресій він ухвалив демократичні реформи. Він вірив у гласність і перебудову – відкритість та перебудову – не просто як у гасла, а як у шлях вперед для народів Радянського Союзу після стількох років ізоляції та поневірянь”, — розповів Байден. 

Читайте також: У Німеччині намагалися підпалити дитсадок із українськими біженцями

Він зазначив, що навіть після звільнення з посади президента, Горбачов був глибоко залучений до роботи. Президент США згадав, як Горбачов відвідав Білий дім у 2009 році, і вони довго говорили про поточну роботу країн щодо скорочення ядерних арсеналів США та Росії. 

Нагадаємо, у ЄС оцінили роль Горбачова в історії. Внесок екс-президента СРСР у закінчення холодної війни та падіння залізної завіси був вирішальним.