Україна може стати гарантом газової безпеки ЄС – Зеленський

Україна готова допомогти європейцям стабілізувати свій газовий ринок

Україна може стати гарантом газової безпеки Європейського Союзу. Є кілька сценаріїв, як це зробити. З такою ініціативою виступив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до учасників Норвезької енергетичної конференції.

Читайте також: У Євросоюзі закликають заморозити ціни на газ

«Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для європейського континенту. Разом з Україною ви зможете більше не допустити таких цінових криз», – заявив він.

Зеленський зазначив, що Україна має унікальну систему підземних газосховищ поруч із кордоном Євросоюзу. Туди можна закачати понад 30 млрд. кубометрів газу.

Читайте також: У ЄС добудували важливий для України газопровід

«На сьогодні у нас вільний обсяг близько 15 млрд кубометрів. Для України потрібно 3 млрд додаткового резерву, який ми просимо зберігати у нас, а ще 12 млрд кубометрів – це може бути газ, необхідний узимку для безпеки всієї Європи. Ви можете допомогти і нам, і собі», – сказав Зеленський.

Крім того, президент нагадав, що Україна має значні родовища власного газу.

Читайте також: Ціна на газ у Європі перевищила 3000 доларів за тисячу кубометрів

«Керівництво Росії мріяло вкрасти і цю частину нашого національного багатства, але ми не дозволимо це зробити. Ми запрошуємо всіх інвесторів, підрядників, сервісні компанії приходити та видобувати газ в Україні… Наші родовища газу можуть відігравати для Європи таку саму стабілізуючу роль, як і родовища Норвегії», – заявив він.

Нагадаємо, Норвегія закупить газ для потреб України. Норвежці обіцяють допомогти з опаленням українських лікарень та шкіл.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.