Росія зміцнює відносини із КНДР. Як це вплине на Україну?

Санкції та міжнародна ізоляція підштовхують Росію та Північну Корею до більш тісної співпраці. Однак, Росія навряд чи прийме військову допомогу КНДР у війні проти України.

 

Росія та Північна Корея, відкинуті здебільшого міжнародного співтовариства, намагаються покращити двосторонні відносини та висловлюють підтримку геополітичним амбіціям один одного в Україні та на Корейському півострові. Як повідомляли ЗМІ, Північна Корея запропонувала надати тисячі робітників для участі у відновленні самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» на сході України, окупованому російськими військами. Також звучали пропозиції Пхеньяну відправити 100 тисяч солдатів для участі у російській війні проти України.

 

У свою чергу, Росія 26 травня підтримала Китай, який наклав вето на проект резолюції Ради Безпеки ООН, який передбачав посилення санкцій щодо КНДР за серію запусків балістичних ракет на початку нинішнього року. Вперше з 2006 року Рада Безпеки ООН не змогла домовитися про санкції проти Північної Кореї. Москва заявила, що запропонований новий захід буде «безвідповідальним».

 

Росія підтримує Північну Корею в РБ ООН

 

Росія та КНР, які ще більше зблизилися один з одним після російського вторгнення в Україну, спільно зробили ще один крок до РБ ООН, закликавши до скасування деяких санкцій, введених проти Пхеньяну за програму створення ядерної зброї та розробку балістичних ракет великої дальності.

 

На думку експертів, Росія та Північна Корея відчайдушно потребують іноземних партнерів, оскільки більша частина решти світу налаштована проти їхніх режимів. Тим часом Китай схиляється до аналогічної позиції через претензії на офшорні ресурси в більшій частині Південно-Китайського моря і пов’язану з цією напруженістю у відносинах з прилеглими до нього країнами, а також через територіальні претензії до Тайваню, Японії, Індії та Південної. Кореї.

 

«Росію та Північну Корею пов’язує довга історія відносин із багатьма спільними політичними позиціями. Тепер вони знову зближуються, тому що у них є спільний ворог, і вони потребують підтримки один одного, щоб краще протистояти зовнішньому тиску», — сказав DW колишній дипломат і голова південнокорейської розвідки Ра Чон Іль. За його словами, пропозиція направити робітників до окупованих Росією регіонів України має «велике значення» для відносин двох країн, оскільки таким чином Пхеньян ще раз заявляє про визнання самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

 

Це також може бути дуже вигідною угодою для КНДР. Як повідомила газета «Известия», російський посол у Пхеньяні Олександр Мацегора заявив, що за надання робітників Росія розплатиться з Північною Кореєю промисловим обладнанням і пшеницею, яких вона дуже потребує. Міжнародні санкції фактично забороняють імпорт обладнання в КНДР, а нестача продовольства в країні вже кілька десятиліть є звичайним явищем.

 

Міжнародний тиск зробив Москву та Пхеньян «природними партнерами»

 

«Цілком очевидно, що КНДР відмовилася від спроб покращити відносини з Південною Кореєю та США, а це означає, що зараз їй справді можна покладатися тільки на Росію та Китай», — сказав Ра Чон Іль. На його думку, з огляду на ситуацію, в якій опинилися Москва та Пхеньян, це було неминуче.

 

З такою оцінкою погоджується і Яків Зінберг, професор міжнародних відносин, який спеціалізується на Східній Азії в Токійському університеті Кокушикан. За його словами, спільна історія та потреба у союзниках у ситуації, коли обидві країни перебувають під міжнародним тиском, зробили їх «природними партнерами». «Зараз вони бачать себе «жертвами» санкцій та шукають способи обійти їх», — сказав він.

 

Хоча альянс має явні переваги, Зінберг не впевнений, що Росія прийме пропозицію Північної Кореї про військову допомогу в Україні і ймовірно буде як і раніше виявляти обережність на Далекому Сході, щоб не викликати ще більшого невдоволення в інших країн регіону. «У мене склалося враження, що Москва, як і раніше, обережно ставиться до Тихоокеанського регіону, — сказав він. — Росія не може дозволити собі дратувати Південну Корею та Японію, а також США, які мають велику військову присутність в обох цих країнах».

 

Росія побоюється конфлікту на два фронти

 

«Росія традиційно боялася протистояння на два фронти, — підкреслив Зінберг. — Зараз вона пов’язана (війною. — Ред.) в Україні, і схоже, що така ситуація збережеться ще деякий час, тому вона намагатиметься уникнути будь-якої ситуації, яка вимагатиме перекидання сил на Далекий Схід». Тому, ймовірно, Москва продовжить рішуче підтримувати Північну Корею на словах, якщо це відповідає її інтересам та потенційно може допомогти зосередити увагу США на Північно-Східній Азії, а не на Центральній Європі, вважає Зінберг. При цьому вона не прийматиме військову допомогу Пхеньяну, навіть якщо той наполягатиме.