ЄСПЛ розглянув вимоги України щодо дотримання РФ прав полонених захисників

ЄСПЛ терміново розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав українських полонених.

23 серпня 2022 року Європейським судом з прав людини у терміновому порядку було розглянуто клопотання України щодо дотримання РФ прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)» щодо військовополонених. Про це написало Міністерство юстицій України у Facebook.

Як повідомляється, після розгляду клопотання України, ЄСПЛ зазначив, що у справі «Олейниченка проти Росії та України» їм надано термінові вказівки для РФ щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав.

Читайте також: Зеленський відповів на чутки про переведення Залужного на іншу посаду

У забезпечення входить медична допомога, що охоплює будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів серйозного та неминучого ризику заподіяння непоправної шкоди їх фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або права на життя (стаття 2 Конвенції).

ЄСПЛ зазначив, що надані вказівки для РФ щодо українських полонених продовжують діяти, вони також застосовуються і у міждержавній справі «Україна проти Росії (Х)».

Читайте також: Уночі в Запоріжжі окупанти пошкодили шість багатоквартирних будинків

Європейський суд з прав людини терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про вказане рішення.

Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра зазначила, що: “Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти росії тепер також охоплюють і права військовополонених”.

Нагадаємо, РФ не дає списки вбитих та поранених в Оленівці – ГУР. Росіяни опублікували списки у ЗМІ, але офіційно їх не передали Україні, тож підтвердити списки неможливо.