Не хочемо, щоб РФ була нашою сусідкою – прем’єри Чехії та Словаччини

Політики опублікували спільне звернення з нагоди річниці Празької весни.

Прем’єр-міністри Чехії та Словаччини – Петро Фіала та Едуард Хегер – опублікували спільне відеозвернення з нагоди Празької весни 1968 року. Глави парламентів закликали співтовариство продовжувати підтримку України на тлі російської агресії.

Фіала нагадав, що 21 серпня 1968 року Чехословаччина перебувала під окупацією військ Варшавського договору. Хегер доповнив, що для громадян Чехословаччини цей день знаменує зраду і втрачені надії, які неможливо стерти з пам’яті. Прем’єри наголошують, що незважаючи на те, що зараз дві країни існують окремо, їх все одно поєднує спільна історія.

«Одразу після початку російської агресії стало очевидним, що ми не повинні сидіти склавши руки і спостерігати за ситуацією в Україні, а навпаки – активно допомагати», — висловився Петро Фіала.

Хегер додав: «Наша активна підтримка ще важливіша, оскільки жахи війни та страждання цивільних відбуваються буквально по сусідству з нами».

Лідери урядів двох країн впевнені, що необхідно активно підтримувати Україну в спротиві російським бойовикам, оскільки це і їхня безпека теж.

«Підтримуючи Україну, ми також підтримуємо власну безпеку. Ми не хочемо, щоб Росія була нашим сусідом», — заявив прем’єр-міністр Словаччини.

Прем’єр Чехії доповнив, що не треба забувати історію, а навпаки – вчитися на ній, щоб ніколи не повторити.

Нагадаємо, що в 1968 році керівництво радянської Чехословаччини розпочало низку ліберальних реформ, які отримали назву Празька весна. Радянський Союз відреагував на запровадження військ та придушення демократичних протестів. Через це загинуло понад 70 учасників протесту, а сотні тисяч жителів Чехословаччини залишили країну.

Раніше ми писали, що рейтинг Шольца та його уряду рекордно впав. Якби політик зараз обирався на посаду канцлера Німеччини, то зайняв би третє місце.