Подоляк: Деокупація Криму – обов’язок перед татарами

Радник керівника Офісу президента вважає, що однією з причин звільнення півострова є борг перед кримськими татарами.

Україна має звільнити Крим від російської окупації в тому числі і за боргом кримських татар. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю 24 каналу.

Читайте також: США готують Україні допомогу на $800 млн — ЗМІ

«У нас велика відповідальність перед кримськими татарами, які у 1994 та 2014 роках отримали вимушену депортацію і сьогодні платять велику ціну – вони там постійно під арештами, зникають, жах просто. І у нас є обов’язок перед кримськими татарами і потрібно його виконати – звільнити кримську територію», — зазначив він.

Він повідомив, що виходячи з міжнародного права, Україна має робити в Криму все те саме, що робить на будь-яких інших своїх тимчасово окупованих росіянами територіях — а саме знищувати військові цілі.

«І ми це робитимемо. Яким чином? Ну, ви самі розумієте, що ми попросимо сонце, вітер, воду і навіть тютюнові вироби для того, щоб вони ефективно відпрацьовували за складами з боєприпасами. З іншого боку, ми наполягатимемо, щоб Росія добровільно демонтувала всі незаконні будівництва, у тому числі військових баз та мостів, які були за вісім років зроблені у Криму», — наголосив радник.

Подоляк також пояснив, що в майбутньому в Криму лише зростатиме небезпека для російських окупантів. Там само, за його словами, посилюються й протестні настрої.

«Щодо таких об’єктів, як Керченський міст, мені здається, що це не питання військової руйнації цього мосту. Це питання, що він може якось «скластися від втоми» — йому трішки вже дико витримати буде така кількість людей, які тікатимуть із Криму. Чекатимемо саме цього», — підсумував він.

Раніше Зеленський назвав головні теми зустрічі у Львові. Український та турецький лідери, а також генсек ООН порушили питання ядерної загрози, утримання військовополонених та експорту зерна.