У Мін’юсті пояснили, чому світ не почав конфіскувати активи РФ

Багатьом країнам потрібні зміни у законодавстві для конфіскації державного майна. Однак цей процес уже розпочинається.

 

Більшість країн мають юридичні проблеми із конфіскацією російських активів на користь України. Про це у середу, 17 серпня, розповіла заступник міністра юстиції України Ірина Мудра в ефірі телемарафону.

 

Вона зазначила, що поки що жодна країна ще не конфіскувала російські активи у цивільних процесах. При цьому всі демократичні країни підтримують Україну у прагненні притягти РФ до відповідальності та зробити так, щоб вона заплатила за завдану шкоду.

 

«Блокування конфіскації та спрямування коштів для відшкодування збитків вимагає чималих зусиль для наших партнерів. Частина держав – наприклад, Німеччина – мають норми на рівні Конституції, які забезпечують суверенний імунітет державного майна РФ, забезпечують обмеження права власності», – розповіла Мудра.

 

За її словами, такі країни потребують запровадження законодавчих змін на кількох рівнях.

 

«Є держави, які можуть це зробити самостійно без будь-яких Європейських конвенцій, без втручання на рівні міжнародних організацій. Наприклад, США та Канада. Канада вже зробила перший крок – вони ухвалили законодавство, яке дозволяє конфіскувати приватні та суверенні активи. США також мають низка законопроектів, які передбачають конфіскацію російських активів та передачу їх на користь України», — зазначила Ірина Мудра.

 

За її словами, зараз конфіскація відбувається поки що лише у кримінальних провадженнях, що стосуються активів, придбаних злочинним шляхом.

 

Мудра також додала, що зараз на рівні ЄС розробляються законопроекти, які дають змогу конфіскувати активи приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій.