Куди варто вкладати гроші під час війни: Марченко

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що дозволить зберегти кошти під час війни та високої інфляції.

Міністр фінансів Сергій Марченко відповів на поширені питання про економіку під час війни, інфляцію та можливості для збереження коштів. Про це повідомляє РБК-Україна.

Політик зазначив: “Зараз ми пропонуємо по інструменту трохи довше 1 року — 16% (ставка по ОВДП, — ред.), це досить суттєва компенсація. Я не впевнений, що є бізнес, який запропонує більший заробіток”. 

Депозитні рахунки також можуть використовуватись для інструментів зберігання фінансів і часткового покриття інфляції. Проте варто розуміти, що це залежить від наявності та необхідності банкам підвищувати ставки. 

“Банально підвищувати ставки, не розуміючи яким чином потім це віддавати, це для банків певні ризики. Банки не можуть безкінечно нарощувати пасивну базу, не маючи при цьому реальних інструментів де і яким чином інвестувати цей ресурс”, — зазначає Сергій Марченко.

Щодо питань кредитування, то міністр каже, що під час війни це може бути лише держпрограма «5-7-9» за якою уряд частково компенсує ставки. 

Міністр переконаний, що все інше кредитування фактично померло, а після підвищення облікової ставки Нацбанком — про це взагалі варто забути.