Теракт в Оленівці: Розслідування CNN вказує на Росію

Журналісти не знайшли доказів проти України, але наявні “ниточки” ведуть до росіян

Журналісти американського видання CNN, провівши власне розслідування, дійшли висновку, що вбивство полонених українців в Оленівці організувала Росія. Результати розслідування опубліковано на сайті видання .

Читайте також: Україна повернула понад 500 тіл загиблих, які вважалися зниклими безвісти

Так, журналісти із залученням експертів – криміналістів та фахівців зі зброї – проаналізували доступні фото з місця трагедії та супутникові знімки.

Хоча назвати точну причину того, що трапилося, поки що не можна, фахівці вже відкинули версію з ударом HIMARSа, на якій наполягає Росія. Експерти зазначають, що ця ракетна система має високу вибухову міць, а місце трагедії не відповідає наслідкам застосування такої зброї.

Читайте також: У полоні у бойовиків «ДНР» помер полонений з «Азовсталі»

Наголошується, що при влучанні ракети від HIMARSа утворилася б велика воронка, а будівля, яка мала тонкі стіни та металевий дах, просто не вистояла від такого удару.

«На цих відео ніде немає воронки, ліжка не відсунуті, стовпи не пошкоджені, але помітні масивні враження від вогню. Якби це була керована реактивна система залпового вогню, ви б бачили вирви, розбиту стелю та стіни, тіла після вибуху», — кажуть експерта.

Читайте також: Окупанти готують клітки для показового «суду» над полоненими

Також зазначається, що бити HIMARSом по Оленівці було безглуздо, тому що колонія розташована всього за 15 км від лінії фронту і до неї цілком можна дістати старою ствольною артилерією або радянськими РСЗВ.

Загалом експерти вважають, що вибух стався всередині будівлі, а не був результатом зовнішнього впливу.

Читайте також: Окупанти готують «суд» над полоненими на 24 серпня — мер Маріуполя

Окремо підозри викликає ще й той факт, що Росія не пропустила експертів Червоного хреста та ООН на місце трагедії. Журналісти вважають, що Росія приховує тортури та знущання з полонених.

Нагадаємо, Україна в ОБСЄ заявила, що РФ спланувала вбивство полонених в Оленівці. Вбивства та тортури полонених вказують на варварський характер росіян, кажуть дипломати.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.