Генерал РФ погрожував підірвати Запорізьку АЕС: У США заявили про фейк

Фейк спрямований на відволікання від реальних ризиків мілітаризації атомної станції.

Учора українські та західні видання поширили нібито заяву генерал-майора РФ Валерія Васильєва, мовляв, він погрожував підірвати Запорізьку АЕС у тимчасово окупованому Енергодарі, коли ВСУ почнуть звільняти регіон. Слова воєначальника можуть бути фейком, а чому пояснили аналітики з американського інституту вивчення війни.

Читайте також: Розвідка Британії про невдачі РФ на Донбасі: Немає бойової піхоти

Так, експерти вказують на кілька видань, які опублікували скріншот нібито заяви Васильєва, опублікованої у забороненій соцмережі «ВКонтакті».

У пості наводилися слова генерал-майора про те, що рашисти замінували ЗАЕС, і там буде «російська земля, або випалена пустеля». Цю заяву поширили навіть деякі українські політики із чиновниками.

В Інституті вказують, що скріншот було зроблено з «новини» у групі «Лента новостей Запорожье», яка підконтрольна рашистам і поширює російські фейки. У свою чергу в пабліку кажуть, що скриншот був зроблений з фейкової групи, заперечуючи публікацію слів Васильєва.

Читайте також: Арестович назвав причину погроз Росії щодо ЗАЕС

«Російське Міноборони засудило матеріал та скріншот як фейк і заявило, що Васильєв перебував в Узбекистані в той час, коли він нібито робив заяву для військ РФ у Запорізькій області», – додали експерти.

За їх словами, поширення фейку про ризики підриву Запорізької АЕС насправді спрямоване на відволікання від «дуже реальних ризиків» мілітаризації атомної станції російськими загарбниками.

Нагадаємо, раніше в Пентагоні відповіли, коли Україна отримає сучасні системи ППО NASAMS.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.