ООН планує запустити місію з «пошуку фактів» теракту в Оленівці

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш анонсував створення групи, яка намагатиметься встановити причину трагедії в Оленівці.

 

Організація Об’єднаних Націй (ООН) планує запустити місію, яка має «встановити факти» загибелі кількох десятків українських військовополонених у Оленівці. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на прес-конференції в середу, 3 серпня.

 

«Ми отримуємо запити від Російської Федерації та запити від України провести розслідування щодо подій (в Оленівці — ред.). Я вирішив, відповідно до своєї компетенції та повноважень, розпочати місію з пошуку фактів. У мене немає повноважень проводити кримінальні розслідування, але можу запустити місію щодо пошуку фактів», — стверджує він.

 

За його словами, встановлені місією факти передадуть урядам України та РФ.

 

«Я сподіваюся, що ми зможемо домовитися про коло повноважень цієї місії. Ми шукаємо компетентних, незалежних людей… І ми сподіваємося мати всі можливості з обох сторін для доступу до всіх даних, необхідних для з’ясування правди про те, що сталося. Це питання, до якого ми підійшли дуже серйозно. І ми наполегливо працюємо над ним», — резюмував Гутерріш.

 

 

Також Генштаб ЗСУ повідомив, що збройні сили РФ здійснили прицільний умисний артобстріл виправної установи в Оленівці, а заяви про нібито обстріли з української сторони є відвертою брехнею та провокацією.