Загроза ядерної війни зросла — Британія

Між ядерними країнами втрачено неформальні канали комунікації, потрібні для оперативних переговорів

Ризик ядерної війни зростає на тлі втрати каналів комунікацій між Заходом та Росією з Китаєм. Про це заявив радник з національної безпеки Великої Британії Стівен Лавгроув, пише «Європейська правда».

Читайте також: КНДР готова до військового конфлікту зі США — Кім Чен Ин

За його словами, відбулася «ерозія тіньових каналів комунікації» між ядерними державами, через що зросли ризики випадкової ескалації війни.

Лавгроув зазначив, що за часів холодної війни СРСР та НАТО, незважаючи на всі сплески активного протистояння, змогли досягти спільного розуміння того, як потрібно будувати зовнішню політику. Нині таке спільне розуміння відсутнє.

«Під час холодної війни ми виграли від низки переговорів та діалогів, які покращили наше розуміння радянської доктрини та можливостей, і навпаки. Це дало нам обом більш високий рівень впевненості, що ми не прорахуємося з ядерною війною» — додав радник з питань нацбезпеки.

Читайте також: США та Китай стягують військові сили до Тайваню – ЗМІ

Незважаючи на зростання ризиків, Британія вважає, як і раніше, дуже важливою існуючу архітектуру глобальної безпеки. У цьому контексті Лавгроув згадав конвенції про хімічну, біологічну та токсинну зброю, а також договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

Говорячи про напад РФ на Україну, Лавгроув назвав дії РФ безрозсудними.

«Я боюся, що конфлікт відповідає моделі свідомих та безрозсудних дій Росії, спрямованих на підрив глобальної безпекової архітектури», — зазначив він.

Нагадаємо, в США озвучили свої підрахунки військових втрат РФ. Американські цифри скромніші за українські, але все одно вражають.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.