Кіпр готовий допомогти ЄС позбутися залежності від газу з РФ

Кіпр – невелика країна, тому споживає трохи газу, але завдяки острівному розташуванню видобуває набагато більше на шельфі.

Кіпр готовий допомогти іншим країнам-членам Євросоюзу із вирішенням «газового» питання. повідомила міністр енергетики Кіпру Наташа Пілідес в інтерв’ю Bloomberg.

Читайте також: Експорт зерна з України: відомі плани щодо обсягів

«Європа є добрим потенційним клієнтом для кіпрського газу, оскільки ЄС підтвердив, що природний газ залишатиметься споживчим паливом до 2049 року в рамках «зеленого» переходу, тому тепер компанії можуть укласти довгострокові контракти», – повідомила чиновниця.

За її словами, Кіпр — це невелика країна, тому вона споживає трохи газу. Однак завдяки острівному розташуванню вона видобуває його набагато більше на шельфі.

Міністр енергетики також повідомила, що Кіпр хоче скористатися планом грецької енергетичної компанії Energean Plc побудувати приблизно 200-кілометровий трубопровід від свого морського родовища в Ізраїлі до міста Василікос на південному узбережжі острова. Він зможе забезпечити транспортування зрідженого природного газу обсягом близько 3,5 мільярда кубометрів на рік.

Раніше Зеленський відреагував на знищення літаків РФ. Січеславська бригада ЗСУ за добу «приземлила» два російські штурмовики та один бойовий вертоліт.