Мінеральні добрива та їх роль у сільському господарствіРеклама

Основна мета застосування мінеральних добрив – збільшення врожайності культурних рослин. Однак не слід сприймати їх функцію у такому вузькому розумінні. З практичної точки зору вони відіграють більш важливу роль у товарному сільськогосподарському виробництві.

Чому важливі мікроелементи у складі мінеральних добрив?

Мінеральні добрива – джерело поживних елементів для рослин (азоту, фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, заліза). Вони поглинаються рослинами у значній кількості. Тому без поповнення такими поживними речовинами щорічно очікувати високого врожаю просто неможливо. Однак цього недостатньо для отримання гарних результатів. Потрібно потурбуватися про забезпеченість рослин мікроелементами (марганцем, бором, міддю, цинком, молібденом, йодом та ін.).

Всі наведені вище аргументи щодо корисності застосування макроелементів, можна також віднести й до мікроелементів. Не слід забувати, що всім рослинам необхідні речовини, які регулюють швидкість біохімічних реакцій. Саме мікроелементи входять до складу таких речовин. При цьому дія їх різноманітна.

Мікроелементи сприяють кращому відновленню тканин, та відчутно зменшують ризик ураження рослин хворобами. Мікродобрива збагачують культурні рослини життєво важливими речовинами, які допомагають підтримувати здоров’я людини. Наприклад, мікронутрієнти, такі як цинк, важливі для харчування людини, особливо дітей.

Контроль якості добрив та їх безпечність для людини

Оскільки добрива мають важливе значення для безпеки світових продовольчих ресурсів, переважна кількість країн на законодавчому рівні закріпила певні стандарти їх виробництва, продажу, транспортування та, звісно, застосування. Регулювати процес обігу міндобрив допомагають різні правила, статути, стандартні операційні процедури з метою захисту здоров’я людини та навколишнього середовища. Безпосередньо для аграрія залишається важливим купити добрива високої якості. А це можливо лише при дотриманні всіх технологічних процесів виробництва, транспортування та зберігання.

Підтверджуючими документами відповідності є висновки (наприклад, державної санітарно-епідеміологічної експертизи) та сертифікати органу оцінки відповідності. Якісні мінеральні добрива у нашій країні в обов’язковому порядку повинні пройти процедуру реєстрації Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Мінеральні добрива — складова Технології ДоброДІЙ

Лінійка добрив ДоброДІЙ дозволяє аграріям забезпечити сільськогосподарські культури органо-мінеральними добривами, які у повній мірі відповідають стандартам якості, містять вкрай важливі для рослин мікродобрива.

Наприклад, мінеральне добриво ДоброДІЙ Цинк-Мідь покращує засвоюваність мікроелементів, сприяє підвищенню продуктивності і стійкості рослин до несприятливих умов вирощування, а також зменшує стрес від дії гербіцидів на культуру, підвищує ефективність фотосинтезу, стимулює вкорінення, посилює стійкість до хвороб. Його використовують для позакореневого підживлення соняшнику, кукурудзи, сорго, зернових, зернобобових, картоплі, буряку, льону, гречки, ріпаку, гірчиці, винограду, овочевих та плодово-ягідних культур.

Мінеральне добриво Добродій Бор показало себе як високоефективне універсальне добриво для позакореневого підживлення сільськогосподарських культур з метою покращення цвітіння та плодоутворення. Позитивно реагують на внесення бору ріпак, кукурудза, цукрові буряки, бобові, картопля, плодові та овочеві культури, виноград, бавовна. Воно особливо ефективне при спільному використанні з органо-мінеральним добривом ДоброДІЙ.

Добрива Добродій пройшли всі необхідні випробування та сертифіковані підприємством Органік Стандарт — єдиним в Україні незалежним органом по органічній сертифікації, визнаним у ЄС та Швейцарії.

Насамкінець хотілося б ще раз акцентувати увагу на тому, що роль мінеральних добрив у сільському господарстві важко переоцінити. Однак їх необґрунтоване використання може завдати шкоду як екології, так і людині. Тому лише з застосуванням сукупності «діючих» наукових та практичних методів, процесів, матеріалів, наприклад, з технологією ДоброДІЙ, можна досягти кращих та головне – безпечних результатів при вирощуванні сільськогосподарських культур.