ВСЕСВІТ

Українці частіше підтримують мирні переговори з РФ, але військові виступають проти, — WSJ

Згідно з останнім опитуванням, в Україні зростає підтримка мирних переговорів з Росією, однак більшість військових залишається категорично проти будь-яких угод.

Опитування громадської думки в Україні свідчать про зростання підтримки переговорів з Росією після невдач контрнаступу минулого року. Однак, незважаючи на це, більшість українців, як і раніше, прагнуть продовжувати боротьбу за звільнення всіх окупованих територій. Проте, як зазначає The Wall Street Journal, одна з ключових груп населення — військові — зберігає негативне ставлення до будь-яких угод з Росією.

Згідно з результатами нещодавнього опитування, лише 18% військовослужбовців і ветеранів вважають, що Україна повинна шукати шляхи припинення війни через переговори. Це — найнижчий показник серед усіх демографічних груп. Ба більше, 15% солдатів і ветеранів готові до збройного опору, якщо Київ підпише мирну угоду, що суперечить їхнім переконанням.

Командир Третьої штурмової бригади Андрій Білецький наголосив, що, незважаючи на втому суспільства від війни, «жодної військової катастрофи не сталося». На його думку, Україна здатна повернути значну частину втрачених територій, а поспішне завершення війни він вважає вкрай небезпечним.

Ставлення до мирних переговорів у цивільних і військових Багато військових переконані, що мирна угода дала б Путіну перепочинок для переоснащення армії та підготовки нового наступу. Крім того, вони вважають, що жертви їхніх товаришів будуть марними, якщо Україна поступиться своїми землями.

42-річний ветеран Іван Панченко заявив, що не підтримає жоден план, який передбачає поступку територій. Він упевнений, що Росія не раз порушувала міжнародні договори за останні десятиліття, і жодна нова угода не матиме цінності. На його думку, для довгострокового миру Росії необхідно завдати якомога більше шкоди.

Водночас частина населення, особливо молодь, схильна підтримувати переговори, навіть на невигідних умовах, щоб зупинити війну. Алла Проніна із Запоріжжя змінила свою думку після торішнього контрнаступу. Тепер, коли її чоловік на фронті, вона готова пожертвувати окупованими територіями заради миру.

Як зазначає директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик, зміна громадської думки може надати президенту Володимиру Зеленському можливість укласти угоду. Однак він попереджає, що будь-яке припинення вогню пов’язане з політичними ризиками, оскільки багато українців можуть сприйняти його як поразку.

Поділ у суспільстві поглиблюється Солдати, які воюють на сході, кажуть про зростаючий розрив між фронтом і жителями великих міст, які дедалі менше відчувають на собі тяготи війни. Один із військових зазначив, що ті, хто бере участь у бойових діях, не готові ухвалювати угоди, пов’язані з поступкою територіями, тоді як рішення ухвалюватимуть ті, хто не бере участі в боях.

Нагадаємо, «Ми ніколи не прагнули чужих територій»: Лавров цинічно виправдав агресію РФ. Глава МЗС Росії Сергій Лавров на засіданні Стратегічного діалогу РФ та Ради співробітництва арабських держав Перської затоки заявив, що Росія ніколи не прагнула захоплювати чужі території.