УКРАЇНА

Побито всі рекорди: скільки бюджетних місць виділили на аспірантуру у 2024 році

Заступник міністра освіти стверджує, що це безпрецедентна кількість аспірантів.

Цього року кількість бюджетних місць на підготовку аспірантів перевищила 7 тисяч. У 2023 їх було значно менше — 3109.

Про це повідомив заступник міністра освіти України Михайло Винницький.

За його словами цей розподіл поширюється у закладах вищої освіти, які перебувають у сфері управління МОН. Інші державні замовники (Національна академія наук України, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство внутрішніх справ тощо) оприлюднили свої розподіли раніше. Винницький підкреслює, що це «безпрецедентна кількість аспірантів та, відповідно, державних інвестицій в підготовку науково-педагогічних працівників». Цьогорічна кількість бюджетних місць перевалила за 7000 тисяч, зокрема 6000 припадає на МОН.

На сьогодні з 6031 бюджетного місця в аспірантурі за денною формою у системі МОН розподілено 5409 місць. Досить скоро варто очікувати рішення Уряду про перерозподіл більш як 600 місць до інженерних, природничих, архітектурної, ІТ та математичних галузей. Відомо, що минулого року місця на бюджет в аспірантуру розподілялися між ЗВО на основі запитів вишів. Натомість цього річ МОН використало критеріальний підхід до розподілу державного замовлення на аспірантів.

Щоб визначити кількість бюджетних місць на третьому рівні вищої освіти у кожному закладі, за кожною галуззю враховували такі критерії:

  • потенціал наукового керівництва штатними науково-педагогічними та науковими працівниками в певній галузі знань;
  • кількість успішних захистів дисертацій докторів філософії в певній галузі знань за минулий рік;
  • кількість науково-педагогічних і наукових працівників ЗВО, які працюють за основним місцем роботи не менше шести місяців і мають не менше п’яти наукових публікацій у періодичних виданнях, які на час публікації було включено до наукометричних баз Scopus або Web of Science Core Collection;
  • місце ЗВО у рейтингах (загальних або галузевих) QS World University Rankings, The Times HE World University Rankings чи Шанхайському рейтингу.

Винницький зазначає, що критеріальний підхід до розподілу місць на бюджет у майбутньому буде змінюватись та вдосконалюватись.

Раніше повідомлялось про рейтинг найпопулярніших ВНЗ України у 2024 році