ЗАПОРІЖЖЯ

У Запоріжжі підприємець cтворив пекарню під час війни: отримав грант і відкрив виробництво зернових хлібців

Попри наближеність до лінії фронту сміливі запорізькі підприємці продовжують економічно підтримувати рідне місто. Після початку повномасштабного вторгнення запорізький підприємець Вадим Орлов, власник компанії «СВ Колос», відкрив нове виробництво корисних снеків і запустив проєкт під брендом Mr.Pit – зернові міні-хлібці з різними смаками. Реалізувати задумане йому допоміг державний грант за програмою «Власна справа».

«Перший Запорізький» поспілкувався з підприємцем про особливості отримання гранту, запуск виробництва з нуля та виклики, які постають перед власниками бізнесу під час війни.

Ідея нового проєкту виникла давно, а грант допоміг втілити її у життя

Досвідчений підприємець Вадим Орлов займається бізнесом вже понад 20 років. Зокрема, він є власником будівельної компанії, а в минулому відкрив два популярних у Запоріжжі заклади харчування. Вже після початку повномасштабного вторгнення він вирішив створити нове підприємство: заснував ТОВ «СВ Колос», створив власну пекарню і запустив новий продукт під брендом Mr.Pit. Втілити ідею у життя цього року допоміг грант «Власна справа», про можливість отримання якого він дізнався від свого орендаря.

Щоб отримати фінансування від держави, потрібно заповнити онлайн-анкету в «Дії», додати бізнес-план, а потім захиститися перед спеціалістами центру зайнятості. Вадим Орлов каже, що з цим складнощів не виникало, оскільки над концепцією та економічними розрахунками майбутнього проєкту разом з командою ретельно пропрацював ще задовго до того, як вирішили подавалися на грант.

Після початку повномасштабного вторгнення Вадим Орлов з 20-річним досвідом ведення бізнесу вирішив створити нове підприємство: створив власну пекарню і запустив новий продукт під брендом Mr.Pit

«Ми чітко розуміли, що робимо і для чого. Ідея Mr.Pit виникла давно. Всі необхідні дії вже прорахували, тож нам лише було потрібно все правильно сформулювати, укомплектувати в Excel-файл та розповісти про це членам комісії – співробітникам центру зайнятості. Під час захисту проєкту нічого складного не було. Нам задавали питання на кшталт «Чому саме хлібці? Чим ви краще за ваших конкурентів? Як плануєте розвиватися?» тощо. На все це у мене було, що сказати», – зазначає Вадим Орлов.

Схвальну відповідь про отримання гранту у розмірі 250 тисяч гривень підприємець отримав у січні 2024 року. На ці гроші  він придбав необхідне для виробництва хлібців обладнання: ротаційну піч, в якій харчові вироби переміщуються усередині під час процесу випікання, фасувальне обладнання та декілька виробничих столів з нержавіючої сталі. Державне фінансування допомогло покрити 1/5 загальних витрат на запуск нового бізнесу.

Виробництво хлібців Mr.Pit дало змогу створити три нових робочих місця.

«Наразі в мене офіційно працевлаштовані троє працівниць, одна з них – переселенка із Василівки. Нові співробітники зайняті на виробництві і виготовляють продукцію, як пекарі. Коли справи підуть краще, плануємо найняти ще декількох працівників, – ділиться бізнесмен. – Справа в тому, що сьогодні запоріжці не надто активно влаштовуються на нову роботу. Люди постійно змінюються, тож підбираємо персонал».

Виробництво хлібців запустили в оновленому харчоблоці на Запорізькій кондитерській фабриці

Вадим Орлов зазначає, що у центрі зайнятості всіляко йшли назустріч і допомогли консультаціями. Зокрема, він дізнався про виплату державної компенсації у розмірі мінімальної  заробітної плати (8000 гривень) тривалістю у три місяці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи. Однак не скористався цією можливістю.

Запорізький стартап – на складному шляху до великих торговельних мереж

Про свою продукцію бізнесмен може розповідати довго та з задоволенням, навіть, якщо справи на початках не завжди йдуть легко.

«Mr.Pit – це дієтичні хлібці. Їх чотири види. «Класичні» – продукція більше для  екокрамниць, оскільки в ній майже немає жодних добавок. Це правильне та корисне харчування, яке можна використовувати, де завгодно в якості перекусу. З ними можливо трошки схуднути, якщо не зловживати кількістю. Також у нас є хлібці з добавками: «Чилі» з гострим перцем, «Гриль» і «Фітнес»,  – розповідає Вадим Орлов. – Продукцію Mr.Pit пропонуємо невеликим фасуванням по 80 грамів або у коробці, з двома порціями всередині. Корисні снеки плануємо поставляти у «Сільпо» та інші великі магазини».

Продукцію Mr.Pit можна купити в екокрамницях, проте у Запоріжжі вона зустрічається не так часто, як в інших великих містах – Києві, Львові та Дніпрі – через відсутність цільових клієнтів

Хлібці виготовляють у цеху, який орендують на Запорізькій кондитерській фабриці. Підприємець привів до ладу старий харчоблок та започаткував там своє виробництво.

«Сам процес виглядає приблизно так: пекарі замішують тісто або суміш, розкладають все по формам на протвінь та відправляють у піч. Після цього фасувальний автомат фасує продукцію в пакети», – розповідає Орлов.

Продукцію Mr.Pit можна купити в екокрамницях, проте у Запоріжжі вона зустрічається не так часто, як в інших великих містах, через відсутність цільових клієнтів.

«Основний споживач – це столиця. Також є покупці у Львові і трошки у Дніпрі. У Запоріжжі кількісно небагато клієнтів, тож у нашому місті товар поки реалізуємо не надто активно. Ми намагаємося заходити у місцеві супермаркети, але наразі це важкувато. Справа потроху просувається та хотілося б краще, – ділиться Вадим Орлов. – У великі мережі виробнику заходити непросто. Всі розуміють, що чим більше торговельна мережа, тим, звичайно, фінансово цікавіше. Але водночас і важче для виробника, оскільки для цього потрібні значні інвестиції. Щоб зробити кількість продукції більшою, а вартість нижчою, потрібна масовість виробництва, а це все упирається у величезні кошти. Але все можливо, головне – завзятість. Так всього можна досягти».

Виробництво хлібців Mr.Pit дало змогу створити три нових робочих місця

У підприємця вже є далекоглядні плани на майбутнє, проте і сьогодні асортимент його бізнесу постійно розширюється.

«ТОВ «СВ Колос» також виготовляє стандартне та шоколадне вівсяне печиво. Також розробили хлібці «Хрумці» для тих, хто полюбляє пиво, з додатковими соусами в упаковці», – каже підприємець.

Він зауважує, що проблемою на шляху до розвитку бізнесу є низька купівельна спроможність містян, які живуть у прифронтовому місті.

«Ціна на якісний продукт не може бути наднизькою. Але, враховуючи вартість сировини, оренду та інші витрати, занадто дешевий товар також виробляти неможливо. Або потрібно запускати масове виробництво, щоб була змога зменшити вартість, – пояснює бізнесмен. – У нас поки що такої можливості немає, адже для цього потрібно більше цехів та більше людей. Є монополісти, які заполонили ринок, у них доволі низька ціна на закупівлі, тож вони цікавіші для покупців-оптовиків».

Виробник пропонує чотири види хлібців: «Класичні», «Гриль», «Фітнес» і «Чилі»  

Попри складнощі роботи у воєнний час нещодавно компанія Орлова вже підписала вигідний контракт з фармацевтичними компаніями, для яких розробила індивідуальний проєкт – хлібці для схуднення.

«Технолог повністю розробив продукцію під їх замовлення. Вони є власниками продукції, а ми її розробили та виробляємо. Вже отримали спеціальний сертифікат і плануємо поставляти продукцію за кордон. Тож у нас маса ідей на майбутнє», – зазначає підприємець.

Про складнощі, які виникають у бізнесу під час війни

Повномасштабна війна, констатує Вадим Орлов, неабияк вплинула на ведення бізнесу, особливо – у прифронтовому Запоріжжі. За його словами, і до вторгнення вести бізнес в Україні не було надто легко через велику кількість контролюючих державних органів. Але під час війни виникли нові складнощі, які заважають вести власну справу.

«Основна проблема, з якою зіштовхнувся бізнес під час війни, – це зниження купівельної спроможності населення. У прифронтовій території люди купують найнеобхідніше. Печиво та хлібці такими не є. Цю продукцію купляють тоді, коли вже всі інші питання закриті, – пояснює підприємець. – Також самих людей стало менше, тому що багато запоріжців виїхало. А ті, хто навпаки приїжджає, тобто люди, які втекли від війни, не витрачають гроші на будь-які інші товари, окрім найнеобхідніших».

Негативно вплинули на бізнес і відключення електроенергії, які нещодавно повернулися через обстріли українських енергооб’єктів. На виробництві Орлова працюють електричні печі, а тому блекаути відчували дуже гостро.

«Окрім цього, є питання мобілізації. Наразі я можу влаштувати на роботу лише жінок. Чоловіки оформлюватися не хочуть, адже для цього їм спочатку треба йти до ТЦК. А при виготовленні продукції нам все одно потрібні чоловіки. Тож доводиться виконувати певні роботи власноруч, – зазначає бізнесмен. – Також ускладнилася логістика, ціни зросли на все. Ще є повітряні тривоги, які також не сприяють веденню справи. Перелічувати можна довго, я назвав лише найголовніші проблеми».

Через брак працівників-чоловіків керівнику компанії доводиться виконувати на виробництві певні роботи власноруч

Людям, які планують подаватися на отримання гранту для відкриття або розширення власної справи, він радить все добре прорахувати та зважити «за» і «проти».

«Коли після підрахунку ви отримаєте певну цифру прибутку, то краще поділить її на два та подивіться, чи варто це взагалі починати. Якщо ви входите у виробничий бізнес, то треба розуміти, що грант допомагає – і дуже добре, що є така можливість – але, скоріш за все, він не покриє всі ваші потреби на 100%», – ділиться досвідом власник компанії.

Підприємець не приховує, що доволі важко і, навіть, страшно бути підприємцем під час війни. А особливо запускати новий проєкт у прифронтовому Запоріжжі. Попри це він оптимістично дивиться у майбутнє і вірить в успіх свого починання.

«Не дивлячись на все, є бажання працювати саме в Запоріжжі і піднімати своє рідне місто. Це краще, ніж перевозити бізнес до Польщі або в інші найближчі країни. Я – патріот своєї країни та міста», – підсумовує Вадим Орлов.

Текст Юлія Глушко, фото з архіву Вадима Орлова


Читайте також:

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp 

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!