ЗАПОРІЖЖЯ

Зелені оази в Запоріжжі: як різнотрав’я позитивно змінює міське середовище

Температура повітря в Запоріжжі з кожним роком стає все вищою, що призводить до дискомфорту мешканців та створює небезпечні умови для здоров’я. Одним із ефективних рішень у боротьбі з цією проблемою є висадження різнотрав’я та дерев у місті.

Громадська організація «Екосенс» провела експеримент, щоб показати, наскільки зелені насадження можуть знизити температуру міських поверхонь.

Експеримент у сквері Тарасова: зелені насаджень проти спеки

18 липня ГО «Екосенс» провела вимірювання температури у сквері Тарасова (колишній сквер Яланського – навпроти ТРЦ «Україна»). За допомогою безконтактного термометра (пірометра) члени організації перевірили, наскільки нагріваються різні поверхні в залежності від наявності зеленого покриву та насаджень.

Результати експерименту вражають:

  • Температура асфальту на ділянці без тіні сягнула 47.2°C. У тіні дерева, всього за кілька метрів, температура становила 25.1°C (різниця 22°C).
  • Ділянка зі скошеною травою нагрілася до 47°C. На ділянці, де траву не косили та росли квіти, температура була 27.1°C (різниця майже 20°C).

Експеримент набув широкого розголосу і показав, що для запоріжців тема збільшення кількості, покращення якості та застосування природоорієнтованих рішень в озелененні міста є актуальною. Одним із таких рішень є висадка різнотрав’я: лугових або мавританських газонів, які потребують набагато меншого догляду, мають естетичний вид, сприяють збереженню екосистеми та покращують мікроклімат, що позитивно впливає на самопочуття мешканців міста.

Економія ресурсів, покращення якості повітря та не лише: які переваги різнотрав’я

Канадський центр наукових та технічних досліджень будівництва провів дослідження, які показали, що температура поверхні газону може бути на 30-40% нижчою, ніж температура асфальту або бетону, що в цілому збігається з результатами експерименту громадської організації «Екосенс». Це зумовлено тим, що газон поглинає більше сонячної енергії, ніж тверді поверхні, завдяки чому його температура залишається нижчою.

Дослідження також виявили, що зелена поверхня газону відбиває сонячну енергію, що може знизити температуру повітря в місті на 2-8 градусів за Цельсієм

Висадження різнотрав’я у Запоріжжі має й інші численні переваги:

  • Естетика: замість випаленої землі містяни будуть дивитися на приємну оку зелень з різнокольоровими квітами, що покращить їхнє ментальне здоров’я та самопочуття.
  • Зниження температури: різнотрав’я та дерева створюють комфортний мікроклімат, знижують температуру міських поверхонь та дарують прохолоду у спекотні дні.
  • Економія ресурсів: лучні газони потребують скошування лише один-два рази на рік, добре утримують вологу і не потребують додаткового поливу навіть у спеку. Тоді як покосу «стандартні» газони піддаються 5-10 разів на рік, що витягає з бюджету міста десятки мільйонів.
  • Збереження водного балансу: часті покоси суттєво впливають на водний баланс територій. Чим частіше проводиться косіння, тим більше зменшується біомаса коріння. Після косіння всі ресурси рослини спрямовуються на відновлення її надземної частини, поступово забираючи життєві сили. Менша коренева система затримує менше води, а це призводить до погіршення водного балансу, а інколи – до спустошення території, що ми можемо бачити і в Запоріжжі.
  • Покращення якості повітря: один квадратний метр лучного газону очищує повітря так само, як середньостатистичне п’ятирічне дерево.
  • Збільшення біорізноманіття: лугові та мавританські газони приваблюють метеликів, бджіл, дрібних ссавців та птахів, це позитивно впливає на екосистему міста.
  • Зменшення забруднення: у США газонокосарки спричиняють 10% від усього забруднення повітря, тому зменшення частоти косіння та висадження різнотрав’я можуть значно знизити цей показник.

Всупереч популярному міфу, різнотрав’я також допомагає боротися з кліщами. У лучних газонах можуть мешкати природні вороги кліщів, наприклад, птахи чи інші комахи, які поїдають кліщів. Також є трави (ромашка лікарська та пижмо), що виділяють ефірні олії, які кліщі на дух не переносять, що робить такі газони менш привабливими для цих паразитів.

Правильний підбір рослин для лучних газонів у суміші може мінімізувати кількість алергенів. Висадження місцевих рослин дозволяє витіснити агресивні види, такі як амброзія полинолиста.

Які рослини обрати?

Перед підбором трав для лучного газону варто проаналізувати ділянку, де вони будуть рости: який рівень освітленості, який стан ґрунту, чи є там тінь? В залежності від умов набір рослин буде змінюватись. Найпоширенішими видами трав, які використовують для створення газонів, є: тонконіг лучний, вівсяниця (костриця) червона та овеча, мітлиця пагононосна. Це основа, яку потім доповнюють іншими рослинами.

Найпоширенішими видами трав, які використовують для створення газонів, є: тонконіг лучний, вівсяниця (костриця) червона та овеча, мітлиця пагононосна

Фахівці Хортицької національної академії спільно з ГО «Екосенс» розробили рекомендації з великим списком рослин, які бажано садити в Запоріжжі. Серед них:

  • Мак-самосійка. Однорічна рослина, квітне у травні, добре зав’язує насіння і самостійно насіюється. Сходи з’являються на наступну весну у великій кількості. Висота до 30-40 см.
  • Волошка синя. Однорічна трав’яниста рослина висотою 30-60 см. Добре гілкується, постійно утворюючи нові бутони. Цвіте з червня до осені.
  • Ромашка лікарська. Однорічна невибаглива рослина. Цвіте у травні-серпні. Добре дає самосів. Надає перевагу супіщаним і піщаним ґрунтам.
  • Космея звичайна. Невибаглива, світлолюбна та холодостійка рослина, розмножується насінням. Добре росте на пухких, садових, не надто удобрених ґрунтах. Дає самосів після одноразового посіву, при цьому декоративна якість квітів не знижується.
  • Нагідки лікарські. Трав’янистий однорічник з розгалуженим вгорі стеблом, заввишки 40–70 см. Квітує з травня протягом 65–75 днів. Маловибаглива рослина до умов вирощування. Добре росте і розвивається на освітлених ділянках, забезпечених вологою.
  • Стокротки звичайні. Невибаглива приземкувата дворічна рослина висотою до 20 см. Зацвітають стокротки на початку травня, оскільки листя і пуп’янки, закладені з осені, добре зберігаються під снігом. Найрясніше вони цвітуть навесні і в першій половині літа, але якщо стоїть волога прохолодна погода, пуп’янки розкриваються до холодів. Добре розмножується самосівом. Може утворювати суцільний килим з квітучих рослин.
  • Льон багаторічний. Стебла гіллясті, 30–100 см заввишки. Цвіте у травні-липні, швидко зав’язує насіння і всихає. Самосів рясно сходить наступної весни. Добре росте на кам’янистих схилах, сухих галявинах, на узліссях під деревами
  • Деревій звичайний. Багаторічні трави з прямостоячими стеблами. Суцвіття – кошики, дрібні, багатоквіткові, зібрані в загальне щитковидне суцвіття, білі, рожеві, червоні або жовті. Посухостійка, невибаглива, світлолюбна рослина. Квітне з липня по жовтень.

Що можна зробити вже сьогодні?

Жителі Запоріжжя можуть підтримати ідею збереження різнотрав’я наступним чином:

  1. Зменшити частоту косіння місцевих трав та відмовитися від агресивного виполювання «всього живого».
  2. Сіяти та висаджувати багаторічні трави, квіти на прибудинкових територіях та в приватних будинках.
  3. Поширювати інформацію про важливість висадження різнотрав’я через соціальні мережі та блоги.
  4. Підтримувати ініціативи, спрямовані на впровадження законодавчих змін для збільшення кількості зелених зон у місті та підходу до їхнього оформлення і догляду.
  5. Відправляти петиції та звернення до місцевих органів влади з вимогою підтримки програм з озеленення.
Жителі Запоріжжя також можуть активно підтримати ідею збереження різнотрав’я

Функціонал газонів виходить далеко за межі естетики та рекреації. Висадження різнотрав’я в Запоріжжі сприятиме створенню комфортного мікроклімату, покращенню якості повітря, економії ресурсів та зниженню температури міських поверхонь. Це інвестиція в здоров’я та комфорт мешканців міста, що матиме довготривалий позитивний вплив.

Текст і фото – Олександра Савченко, ГО «Екосенс»


Читайте також:

Без світла та газу, під постійними обстрілами, з численними руйнуваннями: як переживають війну жителі Гуляйпільської громади на Запоріжжі (ІНТЕРВ’Ю)

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp 

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!