УКРАЇНА

Викрито настоятель храму на Черкащині, який виправдовував російські злочини

Служба безпеки України розпочала розслідування проти настоятеля храму УПЦ (МП) на Черкащині, підозрюючи його у виправдовуванні воєнних злочинів російських окупантів.

Служба безпеки України (СБУ) продовжує розслідування діяльності представників УПЦ (МП), виявивши новий випадок антиукраїнської пропаганди в Черкаській області. На цей раз під прицілом правоохоронців опинився настоятель храму Корсунь-Шевченківського благочиння, якого підозрюють у виправдовуванні воєнних злочинів російських окупантів. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: Відомого столичного блогера підозрюють у несплаті податків на суму понад 200 млн грн

Згідно з даними слідства, клірик активно поширював відео серед мешканців громади з закликами не брати участь у спротиві російській агресії і виїжджати за кордон. Відзначено, що через популярні месенджери він розсилав матеріали, в яких не лише виправдовував дії російських військ, але й намагався дискредитувати українське військово-політичне керівництво. Такі дії мали на меті розхитати суспільно-політичну ситуацію в регіоні на користь країни-агресора.

Експертиза, проведена СБУ, підтвердила злочинний характер діяльності настоятеля. Відповідно до зібраних доказів, йому висунуто підозру за частинами 2 і 3 статті 436-2 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною чи заперечення збройної агресії РФ проти України, а також глорифікацію її учасників. У разі доведення вини, зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: Лубінець: Україна готова прийняти евакуйованих з Курської області, але не очікує масового потоку

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні СБУ вже оголосила підозру восьми клірикам Черкаської єпархії УПЦ (МП) за публічну підтримку агресора та розповсюдження ворожої пропаганди. Слідство у справі продовжується.

Нагадаємо, благодійний фонд не хоче переказувати зібрані 378 млн на відновлення “Охматдиту”. Благодійний фонд, створений для допомоги дитячій лікарні «Охматдит», відмовляється передавати зібрані кошти на відновлення лікарні після обстрілу.