ВСЕСВІТ

Президент Південної Кореї пропонує КНДР сісти за стіл переговорів

Незважаючи на зростаючу напруженість у відносинах між двома Кореями, президент Юн Сок Йол продовжує прагнути до об’єднання.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йол запропонував у четвер створити консультативний орган з Північною Кореєю на робочому рівні для обговорення шляхів послаблення напруженості та відновлення економічної співпраці, виклавши своє бачення об’єднання сусідів. Про це повідомляє Reuters

Читайте також: ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію

У промові з нагоди Дня національного визволення, присвяченій 79-й річниці незалежності від колоніального панування Японії 1910-45 років після Другої світової війни, Юн заявив, що готовий розпочати політичну та економічну співпрацю, якщо Північна Корея «зробить лише один крок» до денуклеаризації.

Юн використав цю промову як шанс представити план об’єднання і знову звернутися до Пхеньяна після нещодавньої пропозиції його уряду надати допомогу для ліквідації наслідків повені на ізольованій Півночі, яка, за його словами, була відхилена.

Але для більшості людей по обидва боки кордону об’єднана Корея видається далекою перспективою. Відносини між сусідами перебувають на найнижчому рівні за останні десятиліття, оскільки Північ прагне розвинути свій ядерний і ракетний потенціал і робить кроки до розриву зв’язків з Півднем, переосмислюючи його як окрему, ворожу державу, що вороже налаштована до неї.

На початку року північнокорейський лідер Кім Чен Ин назвав Південну Корею «головним ворогом» і заявив, що об’єднання більше неможливе.

Юн сказав, що запуск «міжкорейської робочої групи» може допомогти зняти напруженість і вирішити будь-які питання, починаючи від економічного співробітництва і закінчуючи міжлюдськими обмінами і возз’єднанням сімей, розділених Корейською війною 1950-53 років.

«Ми розпочнемо політичну та економічну співпрацю, як тільки Північна Корея зробить хоча б один крок до денуклеаризації», — сказав він на церемонії в Сеулі.

Промова прозвучала на тлі суперечки з опозиційними законодавцями щодо призначення Юном колишнього професора, який, на їхню думку, є прояпонським ревізіоністом, наглядати за національним музеєм незалежності, що є ще однією ознакою політичної поляризації і розбіжностей у поглядах на зусилля Юна з посилення зв’язків з Токіо у сфері безпеки.
Основні групи руху за незалежність, які протягом десятиліть спільно з урядом проводили щорічні заходи до Дня національного визволення, вперше провели окрему церемонію на знак протесту проти професора, до якої приєдналися опозиційні законодавці.

Офіс Юна заявив, що існують «непорозуміння» щодо цього призначення, і шукає шляхи їх вирішення.

Читайте також: У диверсіях на військових базах Німеччини підозрюють РФ

У своїй промові Юн також висловив ідею про запуск міжнародної конференції з прав людини в Північній Кореї та створення фонду для підвищення обізнаності світової спільноти з цього питання, підтримки груп активістів і розширення доступу мешканців Північної Кореї до зовнішньої інформації.

«Важливо допомогти пробудити народ Північної Кореї до усвідомлення цінності свободи», — сказав він, закликавши поширити свободи Півдня на “заморожене королівство Півночі”.

«Якщо більше північнокорейців усвідомлять, що об’єднання через свободу — це єдиний спосіб покращити своє життя, і будуть переконані, що об’єднана Республіка Корея прийме їх, вони стануть сильними, дружніми силами для об’єднання, заснованого на свободі», — сказав він.

Нагадаємо, зіткнення літаків у Франції: пілотів знайшли мертвими. У Франції визнали авіатрощу. Пілот одного з літаків встиг катапультуватися і був госпіталізований. Після тривалих пошуків знайшли тіла двох пілотів з іншого літака.