УКРАЇНА

Корупційний скандал: голову АМКУ Кириленка підозрюють у розкраданні 56 млн грн

Повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на 56 млн грн керівнику державного органу зі спеціальним статусом.

У середу, 14 серпня 2024 року, за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили про підозру у незаконному збагаченні на суму 56,2 млн грн колишньому голові Донецької ОВА, а тепер очільнику Антимонопольного комітету України Павлу Кириленку. Також посадовцю інкримінується декларування недостовірної інформації. Його дії кваліфіковано за статтею 368-5 та частиною 2 статті 366-2 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє САП, НАБУ, а також джерело Української правди

Читайте також: ЗСУ знищили російський Су-34 на території Курської області

Згідно з матеріалами досудового розслідування, у період з 2020 по 2023 роки посадовець, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набув 21 об’єкт нерухомого майна та один автомобіль класу «люкс». Для приховування свого майнового стану він реєстрував право власності на родичів своєї дружини.

Серед придбаних об’єктів нерухомості:

  • 7 квартир у Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м;
  • Будинок площею понад 220 кв. м та дві земельні ділянки під Києвом;
  • Два гаражних бокси та шість машино-місць;
  • Три нежитлових приміщення загальною площею понад 190 кв. м;
  • Автомобіль «BMW X3».
  • Загальна вартість активів посадовця склала 61,7 млн грн. Однак законні доходи чиновника та його родини не дозволяли здійснити такі дорогі покупки, що стало підставою для підозри у незаконному збагаченні.

Для приховування незаконного збагачення, посадовець не зазначив інформацію про набуте майно в деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави, за чотири роки підряд – 2020, 2021, 2022 та 2023 роки. 

Читайте також: Поліція надала охорону дочці Ірини Фаріон

Приводом для розслідування САП та НАБУ стало оприлюднення журналістського розслідування від «Радіо Свобода».

Нагадаємо, український водолаз, підозрюваний у диверсії на «Північному потоці», покинув Польщу. Незважаючи на європейський ордер на арешт, українському водолазу, підозрюваному у диверсії на «Північному потоці», вдалося безперешкодно покинути Польщу.