УКРАЇНА

Президент подав у Раду законопроєкти про продовження мобілізації та воєнного стану

У разі їх прийняття, це буде вже тринадцяте продовження військового стану та мобілізації з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження військового стану та загальної мобілізації на додаткові 90 днів — до 7 лютого 2025 року. Цей законопроєкт міститься у пропозиціях під номерами №12151 та №12152.

Якщо їх приймуть, то це буде вже тринадцяте продовження військового стану та мобілізації з моменту початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Попереднього разу військовий стан та мобілізацію продовжували влітку – на початку серпня Зеленський підписав відповідні закони. Згідно з ними, на цей час введено військовий стан та загальну мобілізацію продовжено до 9 листопада. Під час воєнного стану можуть діяти обмеження на свободу переміщення громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Крім того, можуть бути запроваджені трудова повинність, суспільно корисні роботи або примусове вилучення приватної власності. Існує можливість передачі різних установ та організацій усіх форм власності на виконання оборонних завдань. Також може бути встановлена ​​заборона на діяльність певних політичних партій чи громадських об’єднань, які діють проти незалежності України. У період воєнного стану не допускається припинення повноважень Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та інших органів влади. Внесення змін до Конституції та проведення виборів також неможливе.

Читайте також: Дуда засудив висловлювання західних політиків щодо територіальних поступок України

Нагадаємо, Зеленський розповів, чи припиниться вогонь після виборів у США. Якщо Вашингтон припинить підтримку після виборів у США, Україні буде складно й у Києві думатимуть, як вийти із такої ситуації.