УКРАЇНА

Парламентарі пропонують спростити накладання штрафу у разі ігнорування повістки

Кількість ситуацій, коли можна накласти штраф без протоколу, збільшиться.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності пропонує спростити процес притягнення до відповідальності ухилянтів, які не з’являються за повісткою. Ця ініціатива знаходиться у законопроєкті №12093. Згідно з пропозицією, передбаченою законопроєктом, кількість ситуацій, коли можна накласти штраф без протоколу, збільшиться.

Наприклад, якщо повістка з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) повернеться з позначкою про невручення або відмову в отриманні, це може бути достатньою підставою для ухвалення рішення про накладення заочного штрафу без складання протоколу.

«Протокол не складається у разі скоєння в особливий період адміністративних правопорушень… , якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦК, будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК підтверджуючих документів про отримання особою виклику або про повернення виклику з відмітками про невручення чи відмову в отриманні», — написано у законопроєкті.

Варто зазначити, що в Україні передбачено адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію. Штраф, який накладається за такі порушення, можна оскаржити через суд. Накладення штрафу має здійснюватися протягом трьох місяців із моменту виявлення правопорушення, але не пізніше року із дня його скоєння.

За порушення вимог військового обліку:

  • у мирний час – від 3 400 до 5 100 гривень;
  • у воєнний час або за повторного порушення — від 17 000 до 25 500 гривень.

Читайте також: СБУ затримала 19 адміністраторів телеграм-каналів, які розповсюджували дані про ТЦК

За недотримання норм законодавства щодо оборони та мобілізації у мирний час:

  • для громадян – від 5 100 до 8 500 гривень;
  • для посадових осіб та юридичних організацій – від 17 000 до 34 000 гривень.

За уникнення мобілізації у воєнний період:

  • для громадян – від 17 000 до 25 500 гривень;
  • для посадових осіб та юридичних організацій – від 34 000 до 59 000 гривень.

Нагадаємо, президент подав до Ради законопроєкти про продовження мобілізації та військового стану. У разі їх ухвалення це буде вже тринадцяте продовження військового стану та мобілізації з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року.