УКРАЇНА

Зеленський розповів, чи припиниться вогонь після виборів в США

Якщо Вашингтон припинить підтримку після виборів у США, то Україні буде складно і у Києві будуть думати, як вийти з такої ситуації.

Якщо після президентських виборів Вашингтон припинить підтримку України, то для української сторони це буде надто складною ситуацією. У такому разі влада в Києві буде змушена задуматися про подальші кроки. Про це повідомив Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню Times of India.

«Багато речей залежать від політики США. Мені здається, це не дуже глибокий аналіз, коли ми говоримо, що все залежить від виборів у США. Багато, але не все. Початок війни в Україні і те, що наша нація вистояла, вона була без підтримки союзників, включаючи США», — заявив глава держави.

За його словами, Україна зуміла зупинити Росію, але деокупувати території лише власними силами нам не вдасться, принаймні такий варіант був би надзвичайно дорогим з погляду втрат у людях.

«Але не все залежить від виборів у США. Політику змінює не лише лідер. Ми не знаємо, хто буде президент. Але, безумовно, все одно двопартійна підтримка України залишиться, і в будь-якому разі Конгрес США, з яким ми напрацювали міцні відносини, буде мати свій особистий вплив на цю війну, незважаючи на те, хто буде президентом, хоча президент все одно формуватиме міжнародну політику», — повідомив він.

Зеленський зазначив, що для України виникнуть серйозні труднощі у разі зміни політики США та заяви з Вашингтона про не підтримку країни у справедливому захисті її територій. Але це якщо зовсім зміниться політика. Тоді і думатимемо, що з цим робити, точно не зараз», – наголосив він.

«І аспект щодо припинення вогню. Ми повинні розуміти, ми проти замороженого конфлікту, ми не хочемо третьої війни… Було припинення вогню, була Нормандія та мінські процеси, тисячі переговорів з РФ та іншими партнерами. І потім повномасштабна війна», — зазначив він у відповідь на запитання.

За його оцінкою, якщо заморозити війну на цей час без чіткого розуміння наслідків на завтрашній день і без забезпечення гарантій безпеки для українців, це значний ризик.

«Все має бути на папері, зрозуміло, коли закінчиться ця війна і хто і в якому обсязі нестиме за неї відповідальність. Звичайно агресор», — резюмував президент.

Читайте також: У Мінекономіки розповіли, як отримати «тисячу від Зеленського»

Нагадаємо, Зеленський: РФ налаштована на продовження агресії. Президент наголосив, що світ може зупинити розгортання війни, але абстракцій та слів для цього обмаль — потрібні конкретні кроки.