ЗАПОРІЖЖЯ

З окупованих територій вдалося вивезти ще шістьох дітей: серед них є неповнолітні з Запорізької області, — ФОТО

Ще п’ять українських родин, в яких виховують шістьох дітей, повернули на підконтрольну України територію. Це сім’ї з Запорізької та Херсонської областей, а також Криму.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Сім’ї зіштовхнулися в окупації з психологічним тиском, відсутністю належного медобслуговування та ліків. Дорослих членів родин примусили отримати паспорти РФ, без яких не можливо пересуватися по окупованій території.

Дітей змусили відвідувати російські школи, пронизані пропагандою РФ. Без згоди батьків і самих дітей їх записували до мілітарних організацій. За відмову вчитися у захоплених навчальних закладах погрожували вилучити дітей з сім’ї та забрати батьків на «підвали» за надуманими статтями.

Представники омбудсмена та благодійні організації долучилися до роботи з родинами, щоб допомогти з їхньою реінтеграцією. Сім’ям допомогли з пошуком тимчасового житла, документами, працевлаштуванням та зарахуванням дітей шкіл, надано фінансову та гуманітарну допомогу.

Якщо Вашу дитину депортували в РФ, чи вона перебуває на тимчасово окупованій території, то окрім поліції варто повідомити Офіс Омбудсмана: гаряча лінія 0 800 50 17 20 у межах України, 044 299 74 08 — для дзвінків з-за кордону, електронна адреса — hotline@ombudsman.gov.u.

У Запоріжжі назвали орієнтовну дату старту опалювального сезону


Читайте також:

Запоріжців знову попереджають про неприємний запах через «несприятливі погодні умови»

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!