УКРАЇНА

У Раді розповіли, як працюватиме МСЕК до реформи

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування пояснив процес роботи МСЕК до початку реформування.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький описав процес роботи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) до початку реформування. Про це він розповів у ефірі телемарафону.

Як заявив Радуцький, МСЕК продовжать свою роботу до 1 січня 2025 року.

«Сьогодні дякую уряду, дякую міністру. До кінця тижня має бути ліквідована центральна МСЕК, яка знаходиться в Києві», — наголосив він.

За словами нардепа, регіональні МСЕК ще «до 1 січня працюватимуть, на жаль, за старою системою».

«Але під тим контролем, який сьогодні там буде, я сподіваюся, що до кінця року у нас гучних вже якихось скандалів не буде. Я ж не думаю, що ці люди безсмертні та безстрашні. Вони мають розуміти, що на них сьогодні дивиться вся країна. Тому я думаю, що небагато буде простіше.

Він наголосив, що комусь, може, потрібне протезування. І є «ще багато речей».

«Тобто ми не можемо сьогодні сказати, що ось МСЕК немає, чекайте до 1 січня, поки з’явиться щось нове», — сказав Радуцький.

Він зазначив, що місто Дніпро та Інститут МОЗ отримали на свою відповідальність функції контролю та можливості подати скаргу або оскаржити рішення районної МСЕК, які раніше належали київській центральній МСЕК, яка займається проведенням таких експертиз.

«Де, до речі, міністр звільнив керівника після всіх цих гучних скандалів, як і керівника центральної МСЕК. Я думаю, що до січня уряд зробить усе максимально для того, щоб люди не відчули цей перехідний період», — підсумував нардеп.

Нагадаємо, МОЗ шукає можливості не допускати керівників МСЕК до інших адмінпосад, — Ляшко. Наразі проводиться робота щодо впровадження правових механізмів для перевірки чесності працівників, які можуть запобігти подальшому призначенню цих осіб на керівні посади в інших медичних установах.