ВСЕСВІТ

Монголію звинуватили у перешкоджанні арешту Путіна

Монголії загрожує позбавлення процедурних можливостей, зокрема до права пропонувати кандидатури нових суддів МКС.

У Міжнародному кримінальному суді повідомили, що Монголія не співпрацювала під час арешту і видачі глави РФ Володимира Путіна всупереч положенням Римського статуту. Про це інформує пресслужба МКС у четвер, 24 жовтня.

«24 жовтня 2024 року Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС або Суд) визнала, що Монголія, не заарештувавши пана Путіна, коли він перебував на її території, і не передала його Суду, не виконав прохання Суду співпрацювати в цьому відношенні всупереч положенням Римського статуту, тим самим перешкоджаючи Суду виконувати свої функції та повноваження за значенням статті 87(7) Статуту», — мовиться у повідомленні.

З огляду на серйозність відмови Монголії співпрацювати з Судом, Палата визнала за необхідне передати справу до Асамблеї держав-учасниць.

Монголії загрожує позбавлення процедурних можливостей, зокрема до права пропонувати кандидатури нових суддів МКС.

Нагадаємо, візит Путіна до Монголії 3 вересня став першим візитом до держави-учасниці Римського статуту МКС після того, як у березні 2023 року суд видав ордер на його арешт.Тоді як речник Міжнародного кримінального суду попереджав, що про випадки «відмови від співпраці» реагуватиме Асамблея держав-учасниць.

Україна відреагувала на візит Путіна до Монголії. У МЗС заявили, що Київ працюватиме з партнерами над наслідками для Улан-Батора.

А у Монголії пояснили, що не заарештували Путіна через енергетичну залежність від Росії.

Згодом Прокурор МКС зазначив, що у Римському статуті є спеціальна процедура щодо роботи з випадками, коли держава не співпрацює з Міжнародним кримінальним судом.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp