ВСЕСВІТ

Маск спілкується з Путіним. Розслідування ЗМІ

Інформація про контакти глави SpaceX з Кремлем, схоже, є секретом, що ретельно охороняється в американському уряді.

 

Ілон Маск, найбагатша людина у світі та бізнесмен, який має доступ до певної частини секретної інформації в США, підтримує регулярні контакти з Володимиром Путіним з кінця 2022 року, йдеться у великому розслідуванні американської газети The Wall Street Journal. Декілька чинних та колишніх офіційних осіб зі США, Європи та Росії підтвердили виданню, що теми цих регулярних контактів та дискусій між Маском та диктатором включають геополітичні проблеми, бізнес та особисті справи.

 

Небезпека для Америки

 

Ці контакти викликають у деяких членів нинішньої адміністрації занепокоєння з приводу національної безпеки з огляду на глибокі ділові зв’язки Маска з американськими військовими та розвідувальними службами та його доступ до урядових секретів.

 

«Їм це не подобається», — сказав співрозмовник WSJ про контакти Маска та Путіна, але зазначив, що адміністрація не піднімала тривогу з приводу можливих порушень безпеки главою SpaceX.

 

У Кремлі відкинули повідомлення про спілкування Путіна з Маском. Ні, це все неправда. Тобто це абсолютно хибна інформація опублікована в газеті The Wall Street Journal», — сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

 

Питання Starlink

 

Після російського вторгнення у лютому 2022 року Маск спочатку рішуче підтримав Україну. Після того, як Росія сильно пошкодила українську систему зв’язку, його компанія SpaceX відправила в Україну тисячі терміналів Starlink, які забезпечували безкоштовний доступ в інтернет на територіях, зруйнованих внаслідок російських атак.

 

Starlink мав критичну значущість для українських військових, проте наприкінці 2022 року Маск повідомив Пентагону, що SpaceX більше не зможе оплачувати роботу Starlink в Україні, і припиняє постачання нових терміналів.

 

Як писав журналіст Уолтер Айзексон в автобіографічній книзі про Ілона Маску, в 2022 році мільярдер таємно розпорядився, щоб Starlink не працював над узбережжям Криму, що нібито зірвало приховану атаку українських підводних дронів, що готується, на російський військово-морський флот у Криму.

 

Wall Street Journal з посиланням на свої джерела пише, що у 2022 році Маск регулярно спілкувався з «високопоставленими російськими чиновниками», і що Кремль на той час чинив тиск на бізнес Маска і висловлював «приховані погрози на його адресу».

 

Російський диктатор звертався до Маски з проханням не активувати супутниковий інтернет-сервіс Starlink над Тайванем, щоб надати послугу лідеру Китаю Сі Цзіньпіну, йдеться у розслідуванні The Wall Street Journal. Starlink ніколи не отримувала дозволу на надання інтернет-послуг на Тайвані, уряд якого накладає обмеження на діяльність не тайванських супутникових операторів. В даний час Тайвань значиться на карті Starlink як місце, де послуги «невдовзі будуть» надані.

 

Фактор Трампа

 

Одне з чинних та одне з колишніх джерел у розвідці повідомили WSJ, що Маск і Путін продовжували спілкуватися і цього року, коли мільярдер почав критикувати продовження військової допомоги США Україні та брати активну участь у передвиборчій кампанії Трампа.

 

«Цього року Маск став ключовим прихильником передвиборної кампанії Дональда Трампа та міг би знайти роль в адміністрації Трампа, якщо той переможе. У той час як США та їхні союзники ізолювали Путіна останніми роками, діалог Маска (з диктатором) може сигналізувати про відновлення взаємодії з російським лідером та посилити висловлене Трампом бажання укласти угоду щодо основних „ліній розколу“, таких, як війна в Україні», — Написала WSJ.