УКРАЇНА

В Івано-Франківську перші мовні волонтери-інспектори з’являться 28 жовтня

В Івано-Франківську з 28 жовтня розпочнуть свою діяльність перші мовні волонтери-інспектори в рамках програми українізації.

В Івано-Франківську з 28 жовтня розпочнуть свою роботу перші мовні волонтери-інспектори в рамках програми українізації. Про це заявив мер міста Руслан Марцінків. 

Читайте також: Нічна атака дронів: у Києві розповіли, скільки безпілотників збила ППО

Так, 24 жовтня відбулися перші збори інспекторів, на яких зібралося близько 40 охочих долучатися до процесу українізації в Івано-Франківську. 

За словами мера, основна частина волонтерів — це молодь, хоча він очікував, що в програмі візьмуть участь і більш зрілі люди. Примітно, що третину інспекторів становлять переселенці з Херсона та інших регіонів, які після окупації усвідомили важливість української мови. 

Марцінків зазначив, що робота інспекторів буде суворо в межах закону і спрямована на популяризацію української мови. 

Також міська влада планує провести зимові заходи за участю письменників та українського театру. Важливо підкреслити, що жодних покарань за використання російської мови не передбачено.

Нагадаємо, в Україні стрімко скорочується кількість шкіл. Держава за короткий час втратила пʼяту частину сільських закладів освіти, а у містах їхня кількість зменшилася на 5%.