УКРАЇНА

Втрата броні та мобілізація: як перевірки можуть вплинути на працівників критичних підприємств

Після проведення аудиту на підприємствах, які мають статус критично важливих, деякі з них можуть втратити цей статус, що призведе до можливості мобілізації раніше заброньованих працівників.

Після аудиту на підприємствах, які вважаються критично важливими, деякі з них можуть втратити цей статус, що призведе до ризику мобілізації для раніше заброньованих співробітників. Через це бізнес може зіткнутися з нестачею ключових фахівців, зазначив адвокат Сергій Савинський у бесіді з The Page

Читайте також: У податковій знайшли чиновників, що мали фіктивну інвалідність: всі звільнились

Він пояснив, що аудит може призвести до перегляду статусу підприємств, що призведе до скорочення кількості співробітників, які мають бронь, і підвищення ймовірності їхньої мобілізації після завершення перевірок.

Співрозмовник також зазначив, що в постанові Кабміну №1204 від 22 жовтня цього року змінено критерії для визначення, які організації та установи вважатимуться критично важливими для економіки і суспільства в особливий період. 

Після аудиту орган, який надав підприємству статус критично важливого, може його або підтвердити, або скасувати. 

Адвокат Євген Буліменко додав, що тимчасове призупинення бронювання працівників зумовлене необхідністю навести лад у даній сфері, оцінити можливі зловживання та унеможливити їх у подальшому.

Читайте також: Боррель: Агресія КНДР проти України загрожує безпеці в усьому світі

«Такі зловживання були спричинені, серед іншого, розмитістю критеріїв, за якими підприємства, установи та організації конкретним державним органом визнаються критично важливими. Неофіційною причиною, слід припустити, є гостра потреба поповнення особового складу Збройних сил України», — зазначив він.

Нагадаємо, в Україні повторно перевірять підприємства на критичність для бронювання від мобілізації. Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про повторну перевірку підприємств, установ та організацій на відповідність критеріям для бронювання співробітників від мобілізації.