ВСЕСВІТ

Боррель: Агресія КНДР проти України загрожує безпеці в усьому світі

Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив серйозну стурбованість з приводу можливого відправлення військ Північної Кореї для участі у конфлікті проти України.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що відправлення військ Північної Кореї для участі в конфлікті проти України є серйозним порушенням міжнародного права, що загрожує безпеці як у Європі, так і в світі. За інформацією пресслужби Європейської ради, Боррель наголосив на рішучому засудженні Євросоюзом військового співробітництва між КНДР і Росією, а також обміну озброєнням. 

Читайте також: Верховна Рада розгляне законопроєкт про демобілізацію чоловіків 18-25 років

Він зазначив, що такі дії суперечать резолюціям ООН і закликав Пхеньян припинити підтримку незаконної діяльності Москви.

«Підтримка КНДР агресивної війни Росії проти України підкреслює взаємозв’язок між безпекою в Європі та Індо-Тихоокеанському регіоні. ЄС працюватиме в координації з міжнародними партнерами для реагування на цю ситуацію», — додав Боррель.

Він також висловив глибоке занепокоєння з приводу участі військ Північної Кореї в російських агресивних діях. «Це стане серйозним порушенням міжнародного права та основоположних принципів Статуту ООН, а також одностороннім ворожим актом з боку КНДР, що матиме серйозні наслідки для миру і безпеки в Європі та світі. Це ще раз підкреслює, як Росія сприяє нестабільності та ескалації в регіоні та за його межами», — зазначив дипломат.

Читайте також: ЗСУ показали «дорогу смерті» на Курщині зі знищеною технікою росіян

Крім того, Боррель вказав на зміну позиції Росії щодо денуклеаризації Північної Кореї, яка відмовляється від зобов’язань, передбачених Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та порушує резолюції Ради Безпеки ООН. Ці дії ставлять під сумнів зобов’язання Росії як постійного члена Ради Безпеки і як держави-члена ООН.

Нагадаємо, під час саміту БРІКС Путін заявив про отримання «секретної пропозиції» від України. Під час пресконференції після саміту БРІКС президент Росії Володимир Путін розповів про пропозицію, передану Україні представником Туреччини на вересневій сесії Генеральної Асамблеї ООН.