УКРАЇНА

Битва за Селидове. Втрата ще одного міста

Протягом останніх днів російські війська досягли значного тактичного просування у Селидовому Донецької області, що може змусити українські сили незабаром відійти з цього міста.

 

Аналітики ISW (Інституту вивчення війни) констатують, що за останні дні російські війська досягли значних тактичних успіхів у Селидовому Донецької області та його околицях. Втрата контролю над Селідовим створює новий ще один плацдарм для майбутніх атак російських окупантів у бік Покровська.

 

Тяжкі бої

 

Військові експерти вважають, що найближчим часом українські війська будуть змушені відійти із Селідового через загрозу оточення. Російські канали виклали відеозаписи створення російського прапора на одній з міських багатоповерхівок.

 

Про тяжке становище в районі Селидове та вуличних боях повідомляють і українські паблики. “Противник має успіх у центрі. У Селидове окупанти заходять цілими взводами. Екіпажі fpv-дронів здійснюють по 100+ вильотів на день суто по піхоті ворога, але не справляються з таким потоком. Ворог успішно проникає та проводить розосередження по будинках та підвалах”, — пише телеграм-канал War Facts.

 

Російський наступ у Селидово, а також територіальні завоювання на південь і північ від міста незабаром можуть призвести до того, що українські війська будуть змушені відступити з цього району, щоб не опинитися в пастці», — йдеться у зведенні ISW.

 

За словами українських захисників, бої вже точаться на вулицях міста, окупанти «заходять цілими взводами». Екіпажі fpv-дронів роблять по 100+ вильотів на день суто по піхоті ворога.

 

Головна мета – Покровськ

 

Селидове — невелике місто на південь — південний схід від Покровська, на який націлений головний удар російського угруповання, яке діє на Донбасі. Він перебуває у низині, та її взяття не дає особливих переваг у розвиток наступу.

 

Однак для російських підрозділів, що настають на Покровськ на північ, з боку захоплених у серпні–вересні Гродівки та Новогродівки, Селидове становило загрозу — звідти ЗСУ могли завдати небезпечного контрудару у фланг, і цей чинник суттєво сковував просування російської армії на основному Покровському напрямку.

 

В Інституті вивчення війни вважають, що оборона Селідова виконала основне завдання — затримала російський наступ, виснажила російські сили та дала українським військам час для зміцнення оборони Покровська. Спроба захопити Селидово коштувала окупантам здатності підтримувати їхній значний наступ безпосередньо на Покровськ.

 

Водночас російська армія продовжує атаки і на сусідніх напрямках — зокрема, в районі Цукуриного та селища Гірник на південь від Селідово. Там також є важливі опорні пункти ЗСУ, що перешкоджають швидкому просуванню росіян.