УКРАЇНА

Як українці ставляться до вступу в ЄС і НАТО: дані соцопитування

Українці взяли участь в соцопитуванні, щодо вступу України в ЄС та НАТО.

На референдумі про вступ України до Європейського Союзу готові взяти участь 81% українців, і 88% із них проголосували б «за». Проти такого рішення виступило 8% респондентів. Дані було представлено в агентстві «Інтерфакс-Україна» на основі результатів соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова з 20 по 26 вересня.

Також, якби незабаром пройшов референдум щодо вступу України до НАТО, у ньому взяли б участь 82% опитаних. За вступ проголосували б 86% тих, хто озвучив намір взяти участь у такому референдумі, проти – 10%. Згідно з результатами дослідження, за вступ до ЄС висловили намір голосувати 96% жителів заходу країни, які планують взяти участь у референдумі (проти 3%), 90% мешканців центру (проти 5,5%), 81% жителів сходу (проти 13%). і 69% жителів півдня (проти 20%).

Підтримку вступу до НАТО висловили 95% жителів Західної України, які беруть участь у референдумі (проти 2%), 88,5% жителів центру (проти 8,5%), 78% жителів сходу (проти 16%) та 64% жителів півдня (проти 26%).

Спостерігається зростання інтересу на приєднання до ЄС та НАТО. У листопаді-грудні 2021 року 78% учасників референдуму висловилися за вступ до ЄС, тоді як 18% висловилися проти. Щодо вступу до НАТО 70% респондентів були готові проголосувати за, тоді як 24,5% проти.

Дослідження було проведено у рамках програми зі стимулювання громадської активності «Приєднуйся!», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізує Pact в Україні. Опитування з використанням методу face-to-face було проведено по всіх областях України, підконтрольних уряду, серед 2016 респондентів у віці 18 років і більше.

Структура вибіркової групи відображає демографічний склад дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, на початок 2022 року (з урахуванням віку, статі та типу населеного пункту). Теоретична помилка вибірки не більша ніж 2,3%. Додаткові систематичні відхилення може бути зумовлені наслідками дій Російської Федерації, включаючи вимушену евакуацію.

Читайте також: Зеленський не планує підписувати закон про постійний зимовий час, — ЗМІ

Нагадаємо, що кожен третій український біженець не планує повертатися додому: опитування. Близько 35% українських біженців, які перебувають у Європі, не планують повертатися до України у довгостроковій перспективі.