ВСЕСВІТ

Спроба Путіна залучитися від БРІКС підтримкою війни проти України була невдалою, — речник ЄС

Російський диктатор не зміг знайти підтримки від саміту, щодо ведення агресивної війни проти України.

План російського лідера Володимира Путіна знайти підтримку від БРІКС для ведення війни проти України не мав успіху. Саміт у Казані став яскравим прикладом ізоляції Росії. Про це повідомив речник Європейського Союзу Пітер Стано під час брифінгу.

Він зазначив, що у Європейському союзі звернули увагу на декларацію саміту БРІКС у Казані. На думку Стано, саміт був спробою Путіна зловжити ротаційним головуванням Росії у БРІКС, щоб вийти з міжнародної ізоляції. Згідно зі словами спікера, спроба Росії отримати підтримку для війни проти України виявилася невдалою.

«Якщо ми поглянемо на Казанську декларацію, в ній немає єдиної позиції щодо агресивної війни Росії проти України, що триває, вона містить посилання на «національні позиції» країн-членів. Таке посилання демонструє, що спроба РФ отримати будь-яку підтримку (війни проти України, ред.) у форматі БРІКС провалилася знову», — зазначив Стано.

Речник Європейського Союзу заявив, що позиція країн-членів БРІКС є ще одним прикладом міжнародної ізоляції Росії через її військові дії в Україні. Він також додав, що ЄС не підтримує пункти декларації БРІКС щодо «односторонніх неправомірних» санкцій. Стано підкреслив, що обмеження, що накладаються ЄС, ґрунтуються на принципах і застосовуються щодо осіб та країн, які порушують міжнародне право.

Читайте також: Путін скористається самітом БРІКС, щоб створити механізми для посилення війни

Раніше повідомлялося, що Генсек ООН закликав до миру в Україні під час саміту БРІКС. На саміті БРІКС у російському місті Казань Антоніу Гутерріш висловив необхідність досягнення «справедливого світу» в Україні.