УКРАЇНА

СБУ затримала блогера і військову, які передавали ворогу інформацію про ЗСУ

Служба безпеки України затримала двох коригувальників ФСБ у Харківській області, які збирали інформацію про позиції українських військ.

Служба безпеки України продовжує активну боротьбу з ворожими елементами, затримавши ще двох коригувальників ФСБ у Харківській області. Зловмисники займалися збором координат українських позицій, укріпрайонів та вогневих точок, що становить серйозну загрозу для безпеки українських військових. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: У 10-12 класах учні вивчатимуть сім обов’язкових предметів, решту обиратимуть за профілем

Серед затриманих особливу увагу привертає 35-річна контрактниця військової частини, дислокованої у Харківській області. За інформацією СБУ, жінка була завербована через Телеграм-канали, де на неї вийшов представник ФСБ, маскуючись під звичайного громадянина та пропонуючи близькі стосунки. Використовуючи своє службове становище як радіотелеграфістка, вона збирала інформацію про розташування Сил оборони у Харкові та його околицях, обходячи місто для таємного фіксування позицій українських захисників.

Другим затриманим виявився прокремлівський блогер із Куп’янського району, який адміністрував Телеграм-канал ФСБ. На цьому ворожому ресурсі зловмисник публікував геолокації українських військ поблизу прифронтового райцентру. Крім того, він активно закликав своїх підписників до поширення інформації про місця базування та переміщення Сил оборони в Куп’янському напрямку.

Читайте також: Спроба Путіна залучитися від БРІКС підтримкою війни проти України була невдалою, — речник ЄС

Під час обшуків у затриманих було вилучено мобільні телефони, що містили доказову базу їхньої підривної діяльності на користь Російської Федерації. Слідчі Служби безпеки України повідомили обом затриманим про підозру відповідно до частин 2 та 3 статті 114-2 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за несанкціоноване поширення інформації про переміщення і розташування ЗСУ в умовах воєнного стану.

Зловмисники наразі перебувають під вартою без права внесення застави. Відповідно до законодавства, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Нагадаємо, ухилянт зателефонував прикордонникам, бо через спробу втекти з України мало не втопився в болоті. Поблизу кордону з Угорщиною співробітники прикордонної служби в Мукачеві врятували порушника, який планував втекти з України.