ВСЕСВІТ

Росії не вдалося створити нову систему безпеки на саміті БРІКС, — ISW

На саміті, Росія продемонструвала відсутність широкої міжнародної підтримки, також їй не вдалося створити альтернативну систему безпеки, яку прагне встановити Кремль.

На саміті БРІКС у Казані було помічено, що Росія досі не має широкої міжнародної підтримки й не змогла створити альтернативну систему безпеки, яку прагне встановити Кремль. У Декларації, прийнятій на саміті, війна Росії з Україною згадується лише один раз. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У звіті наголошується, що у декларації саміту наголошується на необхідності того, щоб усі країни-учасниці діяли відповідно до принципів Статуту ООН, включаючи зобов’язання щодо поваги територіальної цілісності. Також наголошується, що країни-учасниці БРІКС вітають будь-які пропозиції посередництва, спрямовані на пошук мирного врегулювання війни шляхом діалогу та дипломатії.

В ISW зазначено, що Київ визнав «принципи Статуту ООН» основним шляхом, через який можна досягти миру, та висловив думку про незаконність воєнних дій Росії з погляду міжнародного права. Міністерство закордонних справ України відреагувало на Казанську декларацію, наголосивши, що вона свідчить про неспроможність Росії в «експорті» своїх поглядів на зміну світового порядку та архітектуру глобальної безпеки для країн-учасниць саміту.

Міністерство закордонних справ України заявило, що декларація також показує, що країни БРІКС не об’єднані навколо війни Росії з Україною, можливо через те, що багато хто з цих країн підтримує принципи Статуту ООН.

«Служба зовнішньої розвідки України аналогічно оцінила, що саміт БРІКС не спричинить схвалення міжнародним співтовариством альтернативної системи міжнародного врегулювання, якої прагне Росія, і заявила, що Індія, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Бразилія та Південна Африка виступили проти перетворення БРІКС в антиамериканську коаліцію », – наголошується у звіті ISW.

Читайте також: Росія перекинула на Курщину ракетний полк: експерти пояснили, у чому небезпека резонансного рішення

Нагадаємо, Путін скористається самітом БРІКС, щоби створити механізми для посилення війни. До Казані, на саміт, прибули тридцять шість світових лідерів, включаючи представників КНР, Індії, Південної Африки та Ірану.