ВСЕСВІТ

Польща готова передати МіГ-29 Україні, але за умови

Польща може передати Україні свої винищувачі МіГ-29, однак це стане можливим лише після отримання західних літаків для посилення власної обороноздатності.

Сусідня Польща може передати свої винищувачі МіГ-29 Україні, однак це можливо лише після отримання західних винищувачів від союзників для задоволення власних потреб. Про це повідомив тимчасовий повірений Польщі в Україні Пьотр Лукасевич в інтерв’ю Укрінформу.

Читайте також: Зеленський не планує підписувати закон про постійний зимовий час, — ЗМІ

За його словами, на озброєнні Варшави перебуває від 10 до 15 МіГ-29, які використовуються в системі протиповітряної оборони країни. Лукасевич підкреслив, що Польща не готова передати ці літаки, оскільки їхня відсутність зробить країну вразливою.

«Наша країна зараз здійснює масштабну трансформацію військово-повітряних сил. Ми купуємо новинки у наших партнерів — літаки F-16 і F-35. Але процес ще триває, тому ми не можемо дозволити собі втратити навіть цей десяток МіГ-29», — заявив політик.

Він також звернувся до союзників із проханням допомогти Польщі, направивши кілька ескадрилій літаків для заповнення прогалин. Це дасть змогу Польщі зміцнити свої можливості і в майбутньому передати МіГ-29 Україні.

Читайте також: ЗСУ відбили понад 140 атак за минулу добу, — Генштаб

Як раніше повідомлялося, перші французькі винищувачі Mirage 2000 будуть поставлені в Україну в першому кварталі 2025 року. Ці літаки будуть оснащені крилатими ракетами Scalp і бомбами AASM, що значно збільшить їхній бойовий потенціал.

Нагадаємо, Росіяни вдарили біля ринку у Куп’янську: поранених уже дев’ятеро. Окупанти атакували Куп’янськ, частково було зруйновано двоповерхову торгівельну будівлю, а також торгові кіоски є постраждалі.