УКРАЇНА

Окупанти розстріляли чотирьох полонених бійців НГУ біля Селидового: розпочато розслідування

6 жовтня 2024 року, під час виконання бойового завдання в районі Селидового, чотири бійці НГУ були захоплені в полон російськими військовими. Наступного дня Сили оборони України виявили їхні тіла.

У Донецькій області розпочато досудове розслідування за фактом вбивства чотирьох полонених бійців Національної гвардії України (НГУ), які загинули внаслідок дій окупаційних військ РФ. Це провадження відкрите за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури за статтею 438 Кримінального кодексу України, що передбачає порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Читайте також: ЗСУ відбили понад 140 атак за минулу добу, — Генштаб

“За оперативними даними, 6 жовтня 2024 року четверо військових Національної Гвардії України виконували службово-бойові завдання на позиціях в районі м. Селидове. Близько 13:00 окупаційні війська розпочали штурм укріплень, під час якого захопили наших захисників у полон. У подальшому представники ЗС РФ записали допит поранених беззбройних нацгвардійців на відео”, — йдеться у повідомленні. 

На наступний день Сили оборони України зуміли повернути втрачені позиції, і в ході проведення пошукових заходів були виявлені тіла вбитих військовослужбовців.

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій, що захищають права людей, які не беруть участі у бойових діях. Цей випадок кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин, і відповідні дії РФ будуть підлягати всебічному розслідуванню.

Нагадаємо, ЄС засудив розстріли українських полонених. Управління ООН з прав людини підтвердило, що Росія систематично застосовує до українських військовополонених різноманітні тортури, зокрема сексуальне насильство.