УКРАЇНА

Лукашенко розповів чому відмовився підтримувати Україну у війні з РФ

Самопроголошений президент Білорусі стверджує, що Україна поводила себе вороже стосовно Мінська, тому Лукашенко підтримує Путіна.

Самопроголошений президент Олександр Лукашенко заявив, що Україна поводила себе вороже стосовно Мінська, тому Білорусь підтримує Росію у війні. Про це він розповів в інтерв’ю BBC, повідомляє білоруське пропагандистське агентство Belta.

За його словами, Україна ввела санкції проти Білорусі «до англосаксонів» і також наклала заборону на проліт білоруських цивільних літаків через свою територію. Лукашенко також звинуватив Україну в захопленні поїздів із мінеральними добривами та затриманні 75 вантажівок з людьми.

«Мені довелося проводити спецоперацію, щоб звільнити хлопців, яких вони заарештували. А п’ятьох людей вони вбили і розчленували, щоб ми не зрозуміли, як вони загинули. І ви хочете сказати, що я в обіймах із Зеленським у цей час мав бути? Росія – наш союзник. Я підтримував і підтримуватиму Росію стільки, скільки їй потрібно.  Так само як ви заявляєте, що підтримуватимете Україну», — сказав він.

Крім того, Лукашенко стверджував, що Білорусь не давала дозволу Росії використовувати свою територію для нападу на Україну. Він повідомив, що перед початком повномасштабного вторгнення РФ проводила військові навчання у Білорусі, але потім почала виводити їх звідти, після чого війська рухалися «вздовж українського кордону».

«Частину військ у якийсь період спровокували, а я в цьому переконаний, він повернув до Києва. Чому це сталося? Запитайте Зеленського», — зазначив Лукашенко.

Нагадаємо, у Білорусі призначили дату «виборів Лукашенка»: Росія обіцяє допомогу у разі протестів. Росія висловила готовність підтримати Білорусь під час президентських виборів, призначених на 26 січня 2025 року.