ВСЕСВІТ

Генсек ООН закликав до миру в Україні під час саміту БРІКС

На саміті БРІКС у російському місті Казань, Антоніу Гутерріш висловив необхідність досягнення «справедливого миру» в Україні.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш висловив необхідність досягнення «справедливого миру» в Україні під час саміту БРІКС, який відбувся в російському місті Казань.

«Нам потрібний мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї. Ми повинні скрізь відстоювати цінності Статуту ООН, верховенство права та принципи суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності всіх держав», – сказав він учасникам саміту БРІКС.

Гутерріш також закликав до негайного припинення вогню як у Газі, так і Лівані, а також до встановлення миру в Судані. Він наголосив на необхідності зміцнення та оновлення механізму миру, включаючи реформи, спрямовані на те, щоб Рада Безпеки ООН відображала сучасний світ.

Варто зазначити, що 36 світових лідерів прибули до Казані, столиці Татарстану, для участі у 16-му щорічному саміті БРІКС, який розпочався 22 жовтня та триватиме до 24 жовтня. Серед учасників саміту — як лідери провідних світових держав, таких як Китай та Індія, Сі Цзіньпін та Нарендра Моді, а також представники менш впливових країн, включаючи міністра торгівлі та промисловості «Талібану» Нуруддіна Азізі та віце-прем’єра Сербії Олександра Вуліна.

Читайте також: У Зеленського спростували чутки, що сім країн НАТО проти вступу України до Альянсу

Нагадаємо, Росії не вдалося створити нову систему безпеки на саміті БРІКС, – ISW. На саміті Росія продемонструвала відсутність широкої міжнародної підтримки, також їй не вдалося створити альтернативну безпекову систему, яку прагне встановити Кремль.