ВСЕСВІТ

Туреччина призупинила експорт американських товарів військового призначення до РФ

Товари, що постачаються з США, містять передову електроніку, яка регулярно використовується в російських ракетах та безпілотниках.

Турецький уряд таємно заборонив відправку до Росії американських військових товарів після попередження з боку Сполучених Штатів про «наслідки» торгівлі з РФ. Про це повідомляє Financial Times, посилаючись на свої джерела.

За останні тижні Туреччина внесла зміни до митної системи, щоб перешкоджати експорту понад 40 категорій американської продукції, яку США та їхні західні союзники вважають суттєвою для підтримки військової активності Росії в Україні.

Таким чином, електронна система митних послуг у Туреччині більше не дозволяє експортерам відправляти вантажі з товарами військового призначення американського походження до Росії. Подібні товари із країн Євросоюзу були раніше заблоковані. Заборонені товари були взяті зі списку 50 пріоритетних товарів західного походження, які США, Великобританія, країни Євросоюзу та Японія визначили як критично важливі для російської військової промисловості.

Вони містять передову електроніку, яка регулярно використовується в російських ракетах та безпілотниках, таких як процесори та карти пам’яті, а також верстати та інше обладнання, яке застосовується у виробництві озброєння. Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну турецький експорт військової продукції зріс приблизно з $3 мільйонів на місяць до $38 мільйонів у грудні 2022 року. У серпні 2024 року цей показник становив $4,1 мільйона.

У серпні помічник міністра торгівлі США Метью Акселрод зустрічався з турецькими чиновниками та топ-менеджерами в Анкарі та Стамбулі. Мета зустрічі – запобігти передачі передових американських технологій до Росії. Акселрод попередив представників Туреччини про можливі негативні наслідки, якщо вони не зупинять постачання такої продукції до Росії.

«Ми вважаємо, що турецький уряд почув наші побоювання і розуміє їх», – наголосив Акселрод у відповідь на запит видання.

«Ми не безпідставно вважаємо, що співпраця зміцниться», — резюмував він.

Читайте також: КНДР надає ракети та людей Росії в обмін на ядерні технології, — Буданов

Раніше повідомлялося, в Ердогана зазначили, що відстоюють повернення територій Україні разом із Кримом Туреччина прагне до припинення окупації та війни в Україні, Газі та Лівані.