УКРАЇНА

Тимочко розповів, за яких умов доведеться знижувати мобілізаційний вік до 16 років

Голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в інтерв’ю УНІАН роз’яснив, що наразі зниження віку не є актуальним, адже існує можливість призивати осіб від 25 років.

В Україні останнім часом активізувалися обговорення зниження мобілізаційного та призовного віку. У зв’язку з ситуацією на фронті багато політиків та експертів вважають, що час призивати молодих чоловіків. Про це в інтерв’ю УНІАН розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних сил України Іван Тимочко.

Читайте також: У Пентагоні підтвердили присутність північнокорейських військових у Росії

На запитання про доцільність зниження мобілізаційного віку, Тимочко пояснив, що наразі це питання не є актуальним. 

«Є дві тези. Перша — зниження мобілізаційного віку до 14 і 16 років, оскільки зараз у нас мобілізаційний вік у країні — 18 років. А ось призовний вік — 25 років і більше. Я чув заяви і цифри, що за найгіршого сценарію можуть мобілізувати 16-річних. Але це все — в теорії», — зазначив він. 

Він підкреслив, що зараз є можливість призивати осіб від 25 років і вище, що дозволяє уникнути таких крайнощів.

Читайте також: Україну запросять до НАТО у 2025 році, — глава Сейму Латвії

Тимочко також акцентував на необхідності перевірки бронювання. 

«Якщо буде проведено перевірку щодо бронювання, то частина людей, які отримали бронь незаконно, можуть вивільнитися для армії. Також потрібен перегляд системи освіти», — сказав він. 

Він навів приклад з затриманням ректора Ужгородського університету, у якого «раптово з’явилося 300 аспірантів від 25 років».

Говорячи про готовність різних вікових груп до служби, Тимочко підкреслив, що «всі акцентують на тому, що хлопці віком 18-20 років — молоді, фізично здорові”.

За його словами, старші призовники можуть бути більш витривалими і досвідченими.

«Я більше схильний до того, щоб перерозподіляти ефективно ресурс та ті сили й засоби, що у нас є зараз», — зазначив Тимочко. 

Він підкреслив, що важливіше забезпечити загальну підготовку населення. 

«Все чоловіче населення віком від 18 років має пройти базову і фахову військову підготовку. Це в рази ефективніше», — додав він.

Тимочко також закликав до обережності у спілкуванні про зниження мобілізаційного віку. 

«Про зниження мобілізаційного віку мають говорити ті, хто несе відповідальність за оборону України», — підкреслив він, зауваживши, що політики часто маніпулюють цифрами в своїх інтересах.

Нагадаємо, в Україні повторно перевірять підприємства на критичність для бронювання від мобілізації. Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про повторну перевірку підприємств, установ та організацій на відповідність критеріям для бронювання співробітників від мобілізації.