ВСЕСВІТ

США підтвердили плани передати Україні $20 млрд російських грошей

Американський кредит покриватиметься за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен офіційно оголосила про плани Сполучених Штатів виділити Україні кредит на суму близько 20 мільярдів доларів. Ці кошти стануть частиною ширшого пакету підтримки, про який домовилися країни Великої сімки, передає DW.

Зазначається, що таку заяву Єллен зробила на пресконференції у Вашингтоні 22 жовтня, під час відкриття щорічних зборів Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку.

За її словами, ці кошти будуть частиною загальної допомоги на 50 мільярдів доларів, яка покриватиметься за рахунок відсоткових доходів від заморожених російських активів.

Єллен додала, що уряди G7 ще працюють над остаточними домовленостями щодо цього пакету. «Ми вже на 99% готові, залишилося лише узгодити кілька дрібних деталей», – пояснила вона.

Особливу увагу міністерка звернула на те, що джерелом фінансування цієї допомоги не стануть американські платники податків.

«Фактично, Росія платить за підтримку України», – наголосила вона. Очікується, що остаточну угоду досягнуть до кінця тижня.

Раніше ЗМІ повідомляли, що США готові надати Україні до 20 мільярдів доларів в рамках кредиту від Великої сімки, який буде погашатися за рахунок прибутку від заморожених активів Росії. Але наразі остаточного рішення тоді ще не було.

Також у вівтрок Європарламент підтримав пропозицію щодо надання Україні позики Євросоюзу у розмірі 35 млрд євро. Йдеться про $50 млрд (понад 45 млрд євро – ред.) кредиту G7 з використанням прибутків від заморожених російських активів. При цьому відомо, що фінальна сума, яку ЄС надасть Україні як позику, може бути меншою – залежно від того, які внески зроблять інші країни G7.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp