УКРАЇНА

Правоохоронці запобігли теракту в Києві: затримано російських агентів

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Національною поліцією успішно запобігли кривавому теракту в Києві, організованому російською військовою розвідкою (ГРУ).

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Національною поліцією успішно запобігли кривавому теракту в Києві, який планувала російська військова розвідка (ГРУ). У результаті спецоперації затримано двох російських агентів, які мали намір виготовити саморобний вибуховий пристрій та підірвати його в одному з багатолюдних місць столиці. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: КНДР надає ракети та людей Росії в обмін на ядерні технології, — Буданов

Згідно з даними контррозвідки СБУ, основною метою теракту була максимальна кількість жертв серед цивільного населення, що повинно було викликати панічні настрої серед громадян Києва.

Агентка, 20-річна мешканка Запоріжжя, була дистанційно вербована російськими спецслужбами через Телеграм-канали. Після вербування вона отримала детальні інструкції щодо виготовлення вибухового пристрою з підручних компонентів.

Згідно з ворожими вказівками, жінка планувала використовувати два мобільних телефони, до яких необхідно було під’єднати детонатор з пластидом, що її зобов’язували дістати з замаскованого схрону. Геолокацію схрону окупанти планували «скинути» їй напередодні теракту.

Встановлено, що агентка підтримувала зв’язок з кадровим співробітником російського ГРУ, який перебував на тимчасово окупованій території Запорізької області. Вона також залучила до співпраці свого 26-річного співмешканця. Перш ніж здійснити теракт, обидва фігуранти мали виконати «контрольне» завдання: підпалити кілька одиниць військової техніки Збройних сил України в районі Запоріжжя.

Читайте також: Воювати повинні молоді, бо штурм — це справа енергійних і азартних, — військовий

Контррозвідники СБУ затримали обох зрадників «на гарячому», коли вони намагалися підпалити бойову машину піхоти (БМП), що виконувала завдання на південному фронті. На місці події у затриманих вилучили знаряддя злочину та мобільні телефони з доказами їхньої підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за частинами 2 статті 28 та 2 статті 111 Кримінального кодексу України, що стосується державної зради, вчиненої за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану. Наразі зловмисники перебувають під вартою без права внесення застави. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у Полтавській області запроваджено аварійні відключення електроенергії через дефіцит потужності. 23 жовтня на території Полтавської області впроваджено графік аварійних відключень електроенергії в обсязі 30 МВт за розпорядженням НЕК «Укренерго».