УКРАЇНА

Зеленський назвав три чинники, що можуть спонукати Росію до мирних переговорів

Президент України Володимир Зеленський визначив три ключові чинники, які можуть вплинути на Росію і спонукати її до початку мирних переговорів.

Президент України Володимир Зеленський назвав три ключові чинники, які можуть вплинути на Росію і спонукати її до початку мирних переговорів. Про це, як передає кореспондент УНІАН, він повідомив на зустрічі з журналістами.

Читайте також: ООН підрахувала втрати населення України внаслідок війни

Відповідаючи на запитання про готовність росіян до переговорів, Зеленський зазначив, що першим чинником є вплив виборів у Сполучених Штатах. 

«Я думаю, що вони спостерігатимуть за політикою Сполучених Штатів у цьому питанні. А Сполучені Штати продемонструють політику дуже швидко, після виборів, на мою думку. І з цієї інформації, яку я отримував від кандидатів, це позитив від моїх із ними зустрічей. Я вважаю, що вони не будуть чекати до січня: вони щось не зможуть зробити згідно з їхніми повноваженнями, але щось зможуть», — сказав він.

Другим фактором, за словами Зеленського, є питання енергетики та вільного судноплавства. 

«Також, якщо нам вдасться отримати результат за цими двома пунктами, це також буде сигнал, чи готова Росія закінчувати війну», — додав президент.

Третім фактором є робота України з деякими країнами Глобального Півдня. 

«Ми її проводимо. Є зустрічі. Різні країни, різні контакти. Сибіга сьогодні поїхав до Туреччини. Завтра Рустем Умеров і Андрій Єрмак поїдуть в іншу країну Глобального Півдня», — повідомив він.

Зеленський підкреслив, що операція України в Курську мала значний вплив на ситуацію. 

«Особливо на гравців Глобального Півдня. Для них це, звичайно, такий серйозний шок і сигнали, які говорять про стан армії Росії — що впродовж кількох місяців їхня армія не може витіснити українських військових із території РФ», — зазначив він.

На запитання про те, чим може завершитися гаряча фаза війни, президент відповів: «Дипломатія. Будь-які переговори, я вважаю, що це — інша стадія війни. Це не означає, що немає оборонних дій. Не означає, що немає наступальних дій. Але в будь-якому разі, коли здійснюються дипломатичні кроки — це веде до завершення гарячої стадії війни». 

«Ми вирішили на першому Саміті, що може бути рішення щодо енергобезпеки. Так? Інакше кажучи: ми не атакуємо їхню енергетику, вони не атакують нашу енергетику. Чи веде це до завершення гарячої стадії? Вважаю, так. Тому що це частина війни, яка дуже небезпечна для нас. Якщо ми домовляємося разом із партнерами або за посередництва з партнерами, як висновок із Саміту, що по енергетиці сторони не б’ють, то це зменшення градусу», — підсумував він.

Крім того, президент наголосив на важливості продовольчої безпеки.

Читайте також: До +19 тепла та без опадів: синоптики розповіли про погоду в Україні 23 жовтня

«Якщо у вас коридор працює, порти й Одеса не атакуються, кораблі йдуть… Тобто ми не говоримо про військові кораблі в морі. Вони є нашими справедливими цілями. Якщо ми говоримо про вільне судноплавство, то рішення, яке може бути на Саміті, — по цивільних кораблях ніхто не має права бити і не можна блокувати моря, насамперед Чорне море, у нашому випадку», — додав Зеленський.

При цьому він уточнив, що це не означає, що «вони не будуть застосовувати, наприклад, дрони по якихось наших військових цілях, а ми не будемо атакувати їхні військові цілі».

Нагадаємо, Володимир Зеленський відповів на чутки щодо звільнення Кирила Буданова та Рустема Умєрова. Напередодні в деяких ЗМІ була інформація про можливе звільнення керівника (ГУР) Міністерства оборони України генерал-лейтенанта Кирила Буданова та Міністра оборони Рустема Умєрова.