ВСЕСВІТ

Заохочуватимуть шукати роботу: що зміниться для українських біженців у Німеччині

Німеччина пропонує внести зміни до юридичного статусу українських біженців з метою скорочення витрат на соціальні виплати та стимулювання пошуку роботи.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер запропонував внести зміни до юридичного статусу українських біженців з метою скорочення витрат на соціальні виплати та стимулювання пошуку роботи. Про це він розповів в інтерв’ю журналу WirtschaftsWoche, повідомляє Spiegel.

На думку глави Міністерства фінансів Німеччини, скорочення так званих «громадянських грошей» для українців (соціальні виплати з безробіття або Bürgergeld) призведе до значної економії коштів. Однак для цього біженці з України мають набути нового правового статусу.

«Ми повинні розглянути окремий правовий статус для біженців з України», — заявив Лінднер під час розмови з журналістами і зазначив, що може йтися і про позбавлення «громадянських прав».

Крім того, глава Міністерства фінансів також наголосив на необхідності реформування системи житлових витрат. Основна мета запропонованих змін, на думку німецьких чиновників, полягає у скороченні витрат на соціальну підтримку громадян та стимулюванні більшої кількості людей до вступу на ринок праці.

Які зміни пропонує голова Мінфіну ФРН

Замість звичайних соціальних виплат з безробіття, які українці нині отримують нарівні з німцями та іншими резидентами країни, Лінднер пропонує ввести суміш «пільг (виплат) для претендентів на притулок та інструментів політики залучення громадян на ринок праці» (виплати для претендентів на притулок будуть нижчими, чим «цивільні гроші» і припускають більш слабку соціальну підтримку).

Це означає, що українці, які шукають притулку у Німеччині, більше не матимуть доступу до автоматичної громадянської допомоги, спрямованої на забезпечення мінімального рівня життя за участю суспільства, навіть без роботи. Крім того, німецький чиновник пропонує змінити систему компенсації видатків на житло, встановлюючи фіксовану ставку замість заснованої на реальних видатках.

«Одержувачі допомоги можуть вирішити, чи хочуть вони переїхати до меншої квартири, і як вони її опалюватимуть. Я вірю, що тут ми можемо заощадити мільярди євро», — резюмував Лінднер.

Читайте також: Генсек НАТО зробив нову заяву щодо участі КНДР у війні в Україні

Нагадаємо, ще одна країна ЄС запроваджує обмеження для українських біженців: подробиці. За останні місяці уряд Ірландії скоротив соціальну допомогу й обмежив проживання нещодавно прибулих переселенців до 90 днів.