ВСЕСВІТ

The Guardian: Росія може залучити солдатів КНДР для зимових бойових дій на Донбасі

Росія може залучити північнокорейських солдатів для бойових дій на українському фронті, зокрема у зимових наступальних операціях.

Солдати Північної Кореї можуть незабаром з’явитися на українському фронті. Точна роль північнокорейських військ поки що незрозуміла, однак, з огляду на російську тактику, що не враховує значних втрат особового складу, їх можуть використовувати для зимових наступальних операцій, наприклад, на Покровськ або інші ключові точки східного фронту, повідомляє The Guardian.

Читайте також: У РФ прогриміли вибухи, горять спиртзаводи

Аналітик дослідницького центру Royal United Services Institute Сем Кренні-Еванс вважає, що північнокорейські війська можуть виконувати широкий спектр завдань: від логістичної підтримки на передовій, як-от доставлення боєприпасів і зміцнення позицій, до роботи в тилу або навіть на території Росії. Це дозволить звільнити більше російських військових для бойових дій. Можливо також, що вони проходитимуть навчання, щоб підвищити свої бойові навички.

Присутність північнокорейських військових відкриє їм нові можливості для навчання, включно із застосуванням дешевих дронів, які мають величезний вплив на хід бойових дій в Україні, знижуючи можливості для зосередження військ і вимагаючи підвищеної пильності.

Партнерство між Росією і Північною Кореєю несе не тільки військові, а й політичні вигоди для обох країн. Зміцнення їхнього союзу посилює так звану «вісь потрясінь», до якої входять також Китай та Іран. Ці країни прагнуть кинути виклик західній військовій перевазі.

Як зазначив глава Центру нової американської безпеки Річард Фонтейн, Росія надає Пхеньяну політичну підтримку, яку раніше надавав тільки Пекін, і може ділитися з Північною Кореєю ракетними і підводними технологіями.

Крім того, південнокорейська розвідка повідомила важливі дані: з серпня минулого року Північна Корея відправила Росії 70 партій боєприпасів. До цих поставок, які налічують близько 8 мільйонів одиниць, увійшли артилерійські снаряди, ракети та протитанкове озброєння, включно з вкрай необхідними для Москви 152-мм і 122-мм снарядами.

Читайте також: США в ООН сказали, коли війна в Україні скінчиться

Ці поставки відбуваються на тлі невизначеності з військовою допомогою Україні з боку США через майбутні вибори. Європа, своєю чергою, намагається наростити власне виробництво боєприпасів. Фінансова допомога від країн G7 на суму 50 мільярдів доларів може тимчасово пом’якшити труднощі для України, але зростаючі зв’язки між Росією і Північною Кореєю, а також рішучість Москви продовжувати війну, створюють серйозні виклики для Києва.

Нагадаємо, КНДР відкидає звинувачення у відправленні солдатів до Росії. Це перша публічна заява офіційного представника Пхеньяну після того, як південнокорейська розвідувальна агенція минулого тижня заявила, що КНДР може направити приблизно 12 тисяч військових до РФ.