УКРАЇНА

64 начальникам МСЕК повідомлено про підозру, понад 4 тис. довідок про інвалідність скасовано, — СБУ

Служба безпеки посилено розкриває масштабні корупційні схеми у медико-соціальних експертних комісіях за тісної співпраці з іншими правоохоронними органами.

У 2024 році 64 посадові особи медико-соціальних експертних комісій отримали підозру, а більш ніж 4 000 рішень про інвалідність — скасовано. Про це повідомив голова СБУ Василь Малюк після засідання РНБО, пише пресслужба відомства.

Він зазначив, що Служба безпеки активно розкриває широкомасштабні корупційні схеми у медико-соціальних експертних комісіях за тісної співпраці з іншими правоохоронними органами.
У 2024 році Служба безпеки України повідомила про підозру у скоєнні злочинів 64 чиновникам Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), а ще 9 осіб уже було засуджено. Крім того, з ініціативи українських спецслужб було скасовано 4106 рішень щодо визнання інвалідності, які були винесені на підставі фіктивних документів.

«Служба безпеки системно протидіє загрозам державній безпеці, зокрема тим, що шкодять обороноздатності країни. У тому числі активно відпрацьовує факти зловживань у системі МСЕК, які дуже негативно впливають на мобілізаційні процеси. Вже є результати і надалі максимально жорстко протидіятимемо подібним ганебним явищам», — заявив Василь Малюк.

В результаті операції СБУ було розкрито та припинено діяльність восьми організованих злочинних груп, які включають представників Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) у різних областях України.

У Харківській області було ліквідовано організовану злочинну групу, що складається з 13 членів обласного МСЕК. У ході обшуків у них було вилучено понад 650 тисяч доларів. Офіційні особи продавали фальшиві медичні висновки тим, хто ухиляється від служби зняття з військового обліку за станом здоров’я.

На Рівненщині було виявлено ще 29 членів місцевих медико-соціальних експертних комісій та лікарсько-консультативних комісій, які допомагали призовникам уникнути призову до армії. За винагороду вони підробляли медичні документи для своїх клієнтів, даючи їм групи інвалідності. У результаті чиновники заробили понад 350 тисяч доларів.

У Миколаєві було виявлено керівницю обласної медико-соціальної експертної комісії, у якої було виявлено понад 450 тисяч доларів, колекцію золотих виробів та три недекларовані квартири в Одесі. Для замаскування цього стану чиновниця «передала» більшу частину свого майна своєму синові — студенту медичного університету, який має російське громадянство.

На Закарпатті розкрито скандал із головою обласної медико-соціальної експертно-консультативної комісії та її трьома спільниками, які за різними сумами хабарів оформляли інвалідність для позбавлення від військового обліку. Крім того, Служба безпеки України перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовими особами: наразі такі перевірки стосуються майже 2,4 тис. осіб.

«Хочу наголосити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також з Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викоріненням будь-яких проявів корупції у системі медико-соціальних експертних комісій», — сказав Василь Малюк.

Читайте також: СБУ затримала агентку ФСБ, яка шпигувала для окупантів на Донеччині

Нагадаємо, у голови Миколаївської МСЕК виявили 450 тисяч доларів, а її син має паспорт РФ. Також чиновниця оформила собі та синові 2 групу інвалідності для отримання від держави додаткових пільг та соціальних виплат.