ВСЕСВІТ

Південна Корея планує передати Україні наступальне озброєння через військових КНДР

Уряд Південної Кореї розглядає варіанти передачі як наступального, так і оборонного озброєння.

Південна Корея обіцяла вжити «поетапних заходів» у відповідь на співпрацю Північної Кореї та Росії в галузі оборони, зокрема планується постачання в Україну зброї як для наступальних, так і для оборонних цілей. Про це заявив заступник радника з національної безпеки Кім Те Хе, повідомляє Yonhap.

У ході брифінгу після зустрічі, організованої радником із національної безпеки Шин Вон Сіком, було заявлено, що Північна Корея збирається направити близько 12 000 військовослужбовців для надання допомоги Росії. Це рішення було ухвалено після того, як Національна розвідувальна служба повідомила про розгортання приблизно 1500 солдатів на Далекому Сході Росії. Відтак Президентська Рада національної безпеки скликала засідання для оцінки поточної ситуації.

Рада національної безпеки відзначила, що цей перебіг подій становить «значну загрозу безпеці» як для Південної Кореї, так і для міжнародної спільноти, і є «прямим порушенням» резолюцій Ради Безпеки ООН, які забороняють військову співпрацю з Північною Кореєю.

«Якщо незаконне військове співробітництво між Північною Кореєю і Росією продовжиться, (Південна Корея) не стоятиме осторонь, а відреагує рішуче у співпраці з міжнародною спільнотою», — сказав Кім, попередивши про «поетапні заходи» у відповідь на рівень їхніх військових зв’язків. Високопосадовець з адміністрації президента розповів журналістам, що варіантами подальших дій можуть бути як передача наступального, так і оборонного озброєння.

Читайте також: The Guardian: Росія може залучити солдатів КНДР для зимових бойових дій на Донбасі

Раніше повідомлялося, що КНДР відкидає звинувачення у відправленні солдатів до Росії. Ця перша публічна заява офіційного представника Пхеньяну після того, як південнокорейська розвідувальна агенція минулого тижня заявила, що КНДР може направити близько 12 тисяч військових до РФ.